Sve dojilje su obično upoznate sa tim da može da dođe do svraba, bola pa i pucanja bradavica dok se mama i beba ne naviknu na dojenje. Međutim, ponekad taj svrab, bol i ispucala koža koja se ljušti može biti simptom drozda kod dojenja.

U pitanju je gljivična infekcija koja je uzrokovana prekomernim rastom gljivice Kandide. Može lako da se širi, a ako dojite bebu, evo šta treba da znate o drozdu bradavica.

Kako se drozd prenosi?

Normalno je da imate Kandidu u ustima i sistemu za varenja, ali pošto je imuni sistem male dece nedovoljno razvijen, prekomeran rast ovih gljivica je uobičajem, a to može da dovede do drozda.

Može se preneti iz bebinih usta na bradavicu majke koja doji.

"Dojilje koje već imaju pukotine na bradavicama su podložnije ovoj infekciji zbog već postojeće traume bradavica", kaže babica i savetnica za dojenje.

Infekcija se takođe može preneti preko pumpice za izdajanje mleka, siska za flašicu ali i cucle.

Simptomi drozda tokom dojenja

Ako osetite dva ili više od ovih simptoma, velika je verovatnoća da je drozd u pitanju:

  • Bol u bradavicama.
  • Ljuštenje kože na bradavicama ili areolama.
  • Sjajna koža bradavica.
  • Bolne dojke bez osetljivih tačaka ili bolnih kvržica.
  • Probadajući bolovi u dojkama iza areola.
  • Svrab bradavica, oko njih ili u predelu areole.
  • Može doći i do krvarenja bradavica.
Dojenje
Shutterstock Mama doji bebu

Kako se leči drozd?

Može biti neprijatan, ali dobra vest je da se leči u potpunosti. Ženama koje doje obično se prepisuju kreme za lokalnu upotrebu i daje im se plan lečenja.

"Ključno je da se i majka i beba leče od drozda, čak i ako samo jedan od njih ima simptome. Lečenje treba da se nastavi jednu do dve nedelje nakon što smptomi nestanu kako bi bili sigurni da je drozd potpuno rešen", kaže babica.

Takođe, morate temeljno da očistite, pumpu za dojilje, cucle i flašice.

"Operite sav bebin pribor za jelo i pumpicu u toploj vodi ili u mašini za pranje sudova nakon svake upotrebe. Ako nisu čisti, može da dođe do ponovne infekcije", kaže babica.

Izdojeno mleko, pumpica, grudi
Shutterstock Pumpica za dojilje

Da li mogu da nastavim sa dojenjem ako se javi drozd?

Da, i potpuno je bezbedno. Ali se obavezno konsultujte sa svojim lekarom o tome da li je dojenje dozvoljeno ako ste dobili neku medicinsku terapiju.

Imajte na umu i da je potrebno vreme da se infekcija potpuno reši, tako da bol, nelagodnost ili svrab mogu da traju nedeljama. Ponudite svojoj bebi kraća ali češća hranjenja, a uvek započnite sa dojkom koja je manje bolna.

(Yumama)