Dojenje nije uvek jednostavno i pravo uživanje, nekada je potrebno vremena da dođete do te faze. Mnoge majke osete bol u grudima dok doje svoju bebu, ali nemojte da brinete jer je to normalna pojava. Međutim, uvek treba obratiti pažnju i na to da li postoje još neki simptomi, jer neke stvari mogu da ukažu na probleme zbog kojih treba da konsultujete lekara.

Evo iz kojih razloga može doći do bolova prilikom dojenja:

Refleks opuštanja

Možda ćete osetiti prolazno peckanje, ponekad bol kada vam se mleko otpušta iz grudi. Ovo pokreće hormon oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, koji stimuliše vaše grudi da istiskuju mleko.

Pošto se oksitocin može oslobađati čak i kada razmišljate o vašoj bebi, postoji mogućnost i da primetite da vam se mleko otpušta iz grudi i kada beba plače, razmišljate o njoj ili gledate njene stvari.

Žene na različite načine opisuju ove bolove:

  • Peckanje ili bockanje igle tokom hranjenja
  • Trnci duboko u grudima
  • Pritisak i blaga bol ili nelagoda.
  • Kako vreme prolazi i kako se navikavate na dojenje, ovi osećaji obično nestaju.
  • Stvaranje prevelike količine mleka

Mame koje proizvode velike količine mleka nekada imaju bolne trnce duboko u grudima tokom dojenja. Ovo se obično smanjuje u prva tri meseca dojenja, i količina mleka se normalizuje po potrebama bebe.

Dojenje, bolnica, mama, porodilja
Shutterstock Mama prvi put doji svoju bebu

Nagomilavanje

U prvih nekoliko dana nakon što se beba rodi, vaše grudi se pune zrelim mlekom, a više krvi dotiče do vaših grudi, čineći tkiva otečenim. Grudi vam mogu biti teške, tople, čvrste, a ponekad i kvrgave. Ovo je normalno i vaše mleko će dobro teći, a to je način vašeg tela da obezbedi da beba ima dovoljno mleka.

Stavljajte bebu na dojku onoliko često koliko ona želi da doji, ali proverite da li je u dobrom položaju. Vaše grudi će uskoro prilagoditi količinu mleka koja je potrebna bebi i svaka nelagodnost bi trebalo da prođe.

Ako se nagomilavanje ne smiri čestim dojenjem, obratite se svom lekaru ili savetniku za dojenje što pre, jer ako su vam grudi prepune, podložnije ste mastitisu.

Dojenje
Shutterstock Mama doji bebu

Mastitis

mlečni kanal koji je slabije prohodan ili preveliko nagomilavanje mleka mogu da dovedu do upale u predelu dojki - mastitis. To se dešava kada mleko ostane zaglavljeno i iz mlečnih kanala se izbacuje u okolna tkiva.

Zahvaćen deo tkiva će biti crven i osetljiv, a vi ćete možda dobiti i temperaturu. Nastavite da dojite bebu što češće kako biste uklonili što više mleka iz zahvaćenih dojki. Posetite lekara ako primetite da se stanje pogoršava jer ponekad je potrebno da se uključi antibiotik.

Drozd

Drozd je uobičajena gljivična infekcija koja se može razviti na ustima vaše bebe ili na bradavicama. Do njega može doći nakon što ste vi ili vaša beba uzimali antibiotike zbog lečenja neke druge infekcije.

U ovoj situaciji žena će osećati bol i nakon dojenja bebe, i može biti prilično jaka. Ako primetite ovu infekciju kod vas ili bebe, morate se javiti lekaru kako biste dobili adekvatnu terapiju.

(Yumama)