Položaj u kom beba treba da spava i danas izaziva brojne rasprave. Dok se struka složila da je spavanje na leđima nejbezbednije, brojni roditelji i danas bebe stavljaju da spavaju na strani jer im to izgleda najmanje opasno.

Podupiru ih i raznim peškirima, jastucima i drugim pomagalima kako se ne bi prevrnule, a nisu ni svesni da je to tek opasno. Mala beba koja spava na strani i prevrne se na stomak (jer joj je to lako da ura čim pomeri podupirač) ne može da se vrati na leđa ili stranu i vrlo lako može doši do gušenja ako samo par sekundi odmaknete pogled od nje. Međutim, beba koja spava na leđima ne može sama da se prevrne nigde, sve dok ne ojača i počne sa razvojom motorike, što nas tada ne brine jer kada zna da se prevrne, zna i da se vrati.

Spavanje na strani može da izgleda manje opasno od spavanja na stomaku, ali može i da izazove niz problema. Dok neki od njih neće izazvati trajne posledice na vašu bebu, druge mogu da budu štetne. Evo šta može da se dogodi:

Plagiocefalija

To je zapravo ravna tačka na glavi vaše bebe, a razlog njenog pojavljivanja je prečesto ležanje u jednom položaju. Bebine lobanje su veoma meke i savitljive, i zbog pritiska kada leže u određenom položaju može da dođe do toga da se lobanja spljošti.

Ako primetite to, morate porazgovarati sa lekarom kako biste tu razliku popravili još dok je lobanja savitljiva. Lekar može da preporuči repozicioniranje ili da roditelji često menjaju položaj bebi kako bi oblik njene glave mogao da se vrati u normalu, i kako se ne bi pojavila druga ravna tačka.

Ako je plagiocefalija ozbiljnija, lekar može da preporuči i terapiju kacigom kako bi se ispravio oblik bebine glave.

Beba, spavanje, noć, kolevka
Shutterstock Beba spava tokom noći

Gušenje

Spavanje na boku može da dovede do opasnosti od gušenja jer može da izazove torziju ili uvrtanje traheje, što može da oteža bebino disanje.

Kotrljanje

Kada beba spava na boku, veoma lako se otkotrlja na stomak. Ako vaša beba ne može da se okreće napred-nazad, zaglaviće se na stomaku, a rizik od SIDS-a će da poraste.

Beba, spavanje, stomak
Shutterstock Beba spava na stomaku

Tortikolis

Tortikolis je skraćenje vratnog mišića koji povezuje glavu sa ključnim kostima. Do njega može da dođe ako beba spava na boku ili na leđima sa okrenutom glavom. Tortikolis može da izazove abnormalni razvoj mišića i abnormalni rast kostiju. Fizikalna terapija ili pojas za oporavak koji preporučuje lekar mogu da pomognu u rešavanju ovog problema.

(Yumama)