Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEBA ĆE UČINITI DA SE I VI OSEĆATE BOLJE POSLE POROĐAJA: Evo kako dojenje utiče na mamino emotivno zdravlje

Znate li da dojenje može biti povezano sa postporođajnom depresijom? Pogledajte kako!

 dojenje i postporodjajna depresija_709224187 Izvor: Shutterstock

Dobrobiti dojenja po bebu, ali i mamu, zaista su neverovatne. Hraneći se majčinim mlekom, beba dobija sve nutrijente za pravilan rast i razvoj, ali i zaštitu od raznih virusa i bolesti. Zato se majčino mleko smatra čarobnim napitkom za dete.

možda vas zanima

Nova istraživanja pokazala su još jednu neverovatnu prednost dojenja, ali po mamu. Ispostavilo se da ono može smanjiti rizik od pojave postporođajne depresije. "Postporođajna depresija najčešće se javlja od četvrte nedelje do prve godine nakon porođaja, a mame se bore sa tugom, anskioznošću i ekstremnim umorom, što otežava normalno funkcionisanje", ističe autorka studije Kristin Toledo.

Mame koje pate od porođajne depresije često imaju problem da se povežu sa bebom, pa samim tim i da se o njoj brinu. Neki teži slučajevi dovode i do pomisli da povrede sebe u dete. Istraživanje vršeno na Floridi posmatralo je 29 700 žena u 26 država, kako bi pokazali vezu između dojenja i postporođajne depresije. Skoro 13 posto majki imlo je rizik od postporođajne depresije. One mame koje su dojile imale su dosta manji rizik u odnosu na one koje nisu.

Ovo istraživanje pokazalo je još jednu vezu, i to između dužine dojenja i postporođajne depresije. Što je mama duže dojila, to se rizik od postporođajne depresije smanjivao.

Naučnici kažu da majke koje su imale postporođajnu depresiju u prvoj trudnoći, imaju 50 posto veće šanse da se ponovi i u svakoj sledećoj.

izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica