Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri korisne vežbe za mame: Zašto je važno jačanje mišića karlice posle porođaja

Iako nam stalno govore da je jačanje mišića karlice važno u trudnoći, mnogi zaboravljaju da se fokusiraju na njih nakon porođaja. Pogledajte koje vežbice možete raditi i zbog čega su one važne.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1152533156

Tokom trudnoće, mnogi ističu da je neizmerno važno jačati mišiće karlice - one koji su odgovorni za sam porođaj. Međutim, fokus na ove mišiće nakon porođaja je veoma važan deo oporavka.

Povezane vesti

Povezane vesti

Mišići karlice nisu samo važni za sprečavanje inkontinencije, već i za disanje, poboljšanje seksualne funkcije i stvaranje stabilnosti donjeg dela kičme, stomaka i kukova.

Koji su benefiti jačanja mišića karlice?

Postporođajni period donosi sa sobom neprijatne bolove u raznim delovima tela, uključujući ramena i gornji deo leđa zbog dojenja. Ručni zglobovi mogu boleti zbog držanja bebe. Bol u kukovima i donjem delu leđa je praktično neizbežan. A jačanjem karličnih mišića možete sprečiti i lečiti neke od tih čestih bolova.

U principu, ukoliko postoji deo tela koji se ne kreće dovoljno, to će dodatno doprineti bolu.

Ukoliko ste od lekara dobili zeleno svetlo za vežbanje, nemojte preskakati one pokrete koji jačaju ovaj deo tela. Tako ćete ojačati i stomak i kičmu.

Dozvolite da se nakon velikog stresa ovaj deo tela opusti i ojača.

Koje vežbe možete raditi?

1. Pseća poza

Oslonite se na ruke i kolena. Neka kukovi budu direktno iznad kolena. Ispružite ruke sa grudima unapred, tako da se dobro istegnete. Ostanite u tom položaju nekih trideset sekundi i duboko dišite.

2. Dijafragmalno disanje

Lezite na leđa, opustite ramena. Jednu ruku stavite na stomak, a drugu na grudi. Udahnite duboko tokom pet sekundi, a potom isto toliko izdišite.

3. Sedanje i ustajanje

Stolicu stavite iza sebe i ustanite. Dok udišete spuštajte lagano telo u sedeći položaj na stolicu. Izdahnite pri ustajanju. Možete ovo raditi u dva seta po deset ponavljanja.

4. Podizanje kolena

Stanite u položaj na kolenima i rukama koji su paralelno postavljeni. Oslonite se na ruke i stopala, a kolena blago podignite na nekoliko sekundi. Obratite pažnju na to da vam donji deo kičme bude u neutralnom položaju. Izdahnite potpuno dok podižete kolena. Počnite sa dva sta po pet ponavlajnja, a posle povećajte na deset.

5. Podizanje kolena

Lezite na jednu stranu, a kolena savijte pod uglom od 90 stepeni i drzite noge jednu na drugoj. Gornju nogu polako otvorite (poput knjige), a potom je vratite u početnu poziciju. Radite dve serije od deset ponavljanja.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica