Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijastaza - razmicanje trbušnog mišića u trudnoći i nakon porođaja

U trudnoći ili nakon porođaja može doći do razmicanja uzdužnog trbušnog mišića duž središnje linije, odnosno dijastaze. Ova pojava se javlja se kod oko 30 odsto trudnica i predstavlja prolazno stanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dijastaza se javlja kada prednji trbušni zid ne može više da se rastegne pod pritiskom uvećane materice i ploda. Zbog hormonskih promena i nemogućnosti daljeg rastezanja, dolazi do razmicanja na najmekšem delu. Slabost trbušne muskulature zbog fizičke neaktivnosti takođe može da bude razlog ovoj pojavi. Bol duž središnje linije ukazuje na pojavu dijastaze, ali nije uvek prisutan.

Dijastaza je češće kod žena koje su već rodile ili su imale više trudnoća, kao i kod onih koje nose blizance

Da trudnica ima dijastazu, uglavnom sazna tako što joj to saopšti lekar, ali može i sama da proveri.

Test za utvrđivanje dijastaze

Dok ležite u krevetu sa savijenim kolenima, podignite malo glavu i ruke sa strane. Zatim opipajte stomak u predelu pupka. Ako napipate deo koji je mekan, malo natečen, gde možete da stavite dva prsta - što je širine dva i po centimetra, radi se o razmicanju trbušnog mišića, takozvanoj fiziološkoj dijastazi. Proverite još iznad pupka - gde se češće javlja, i ispod pupka, jer razmicanje može da bude na sva tri nivoa.

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Vežbanje uz stručnjake

Fiziološka dijastaza nije kontraindikacija za vežbe, jer one pospešuju zarastanje mišića.

Međutim, nestručno vežbanje može da pogorša stanje, naročito ako je razmak veći od dva i po centimetra, što više nije fiziološka dijastaza. Tada se sprovodi poseban program vežbi, sve dok se otvor ne spoji. Najbolje je da se to radi pod stručnim nadzorom fizioterapeuta, koji će da kontroliše opterećenje.

Nestručno vežbanje može da pogorša stanje, naročito ako je razmak veći od dva i po centimetra, što više nije fiziološka dijastaza

Što manje naprezanja

U fazi oporavka treba da se izbegava svaki veći fizički napor koji angažuje prave (uzdužne) trbušne mišiće.

To je naročito važno pri podizanju i spuštanju bebe (iz kreveca, stola za povijanje, kadice). Uvek to radite sa savijenim kolenima, da biste svu težinu koju podižete prebacili na mišiće nogu. Preveliki napor i nepravilno podizanje bi mogli da dovedu do trajnog oštećenja, odnosno do pojave kile.

Ukoliko već imate kilu, neophodno je da vežbate, kako biste što više ojačali trbušnu muskulaturu, ali i da nosite odgovarajući pojas pri podizanju tereta. Druga trudnoća mora da se planira uz konsultaciju sa ortopedom, koji će da proceni koliki je rizik od pogoršanja, kao i o daljem lečenju, odnosno operaciji kile.

Da li je nošenje pojasa neophodno?

Kod većih razmicanja se preporučuje nošenje pojasa kada je žena izložena pojačanom naporu - to se pre svega odnosi na period posle porođaja. Kada je razmak manji, nošenje pojasa je kontraindikovano, jer se time umanjuje aktivnost trbušnih mišića, što usporava proces zarastanja. Dok traje oporavak, preporučuje se ustajanje iz kreveta preko boka, uz pomoć ruku, kako bi se manje opteretili pravi a više uključili kosi trbušni mišići, čija snaga ubrzava spajanje mišića po sredini.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica