Povijanje je tradicionalna praksa nežnog umotavanja bebe u laganu, prozračnu tkaninu kako bi joj se pomoglo da se oseća mirno i pospano. Trebalo bi da imaju samo umotano telo, a ne vrat ili glavu, kako bi se smanjila mogućnost gušenja. Ideja je da će povijanje pomoći vašem detetu da se oseća udobno i sigurno, baš kao u materici.

Koje su prednosti povijanja?

Neki roditelji kažu da povijanje pomaže njihovoj bebi da se lakše umiri i spava duže, drugi smatraju da može pomoći da smire bebu. Istraživanja su pokazala da povijanje, koje se koristi uz zvuk i pokret, efikasno umiruje bebe koje plaču. Takođe može podstaći bebe da spavaju dublje i duže. Druga studija je otkrila da su bebe koje su rođene rano i bile povijane, bile mirnije i imale su poboljšan neuromišićni razvoj i bolji tonus mišića, a to im je umirilo bol i nelagodnost .

Koji su rizici?

Pretpostavlja se da rano povijanje može uticati na dojenje ako se bebama spreči kontakt koža na kožu tokom hranjenja. Međutim, istraživanja nisu otkrila dugoročne negativne efekte na dojenje. Neki se pitaju da li je podsticanje bebe da noću dublje spava za njih korisno jer duže spavanje smanjuje vreme hranjenja, interakciju sa okolinom i učenje.

Prirodno postavljanje

Neki dokazi sugerišu da bi čvrsto povijanje bebinih kukova moglo povećati njihove šanse za razvoj displazije kuka (problem u razvoju sa bebinim zglobom kuka). Pobrinite se da bebine noge imaju dovoljno prostora da dete može da ih pomera i savija u kukovima što omogućava prirodan razvoj zgloba kuka.

Da li je povijanje bezbedno?

Povijanje predstavlja veoma mali rizik za bebe, ako se pridržavate smernica za bezbedno spavanje i povijanje prilagođeno kukovima. Trenutni savet za spavanje bebe je da uvek položite bebu da spava na leđima i izbegavajte spavanje na stomaku ili boku, posebno ako je beba povijena. Pored toga, trebalo bi da prestanete da povijate bebu kada pokaže prve znake prevrtanja sa leđa.

Koje bezbednosne mere treba da uzmem u obzir?

Sledite ovih sedam bezbednih saveta za povijanje pogodnih za kukove:

  1. Uzmite u obzir temperaturu vaše bebe i njenog okruženja kako biste sprečili pregrevanje. Redovno proveravajte temperaturu i neka nose odgovarajuću odeću za trenutne vremenske prilike. Nemojte povijati ako je dete bolesno ili ima temperaturu.
  2. Povijajte bebu koristeći tanke materijale kao što su mali, pamučni čaršav ili pelena od muslina. Ne stavljajte nikakav dodatni materijal na povijenu bebu, na primer ćebe koje bi moglo da izazove pregrevanje. Pratite uputstva za bezbedno spavanje, polažući bebu na čvrstu, ravnu površinu bez bilo kakvih drugih predmeta .
  3. Ne povijajte bebu iznad ramena – njen vrat i glava nikada ne bi trebalo da se povijaju. Uverite se da je materijal siguran i da se neće olabaviti dok se beba kreće, kako biste izbegli gušenje.
  4. Koristite tehnike previjanja za zdrave kukove da biste smanjili mogućnost displazije kuka. Uverite se da vaša beba može slobodno da pomera kukove i kolena, da može da nogicama se odupire. Noge vaše bebe treba da budu u stanju da padnu u prirodan položaj (poput žabljih nogu), a ne pravo nadole.
  5. Uvek stavljajte bebu da spava na leđima. Nikada ne stavljajte povijenu bebu da spava na stomaku ili na boku.
  6. Ako koristite pokrivače ili ćebe, proverite da li je u skladu sa bezbednosnim standardima i da li je dobro postavljen, bez greške ili oštećenja.
  7. Ako neko drugi brine o vašoj bebi, uverite se da zna i za savete o bezbednom spavanju i kako da se bezbedno povija dete. Pokažite i objasnite bezbedno povijanje i uverite se da znaju da uvek stavljaju bebu da spava na leđima.

Koliko dugo mogu bezbedno da povijam svoju bebu?

Povijanje treba uvesti samo kada je vaša beba novorođenče. Čim pokažu znake da uče da se prevrću ili da već mogu da se okrenu, nemojte ih više povijati.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio