Mnogi roditelji ali i stručnjaci smatraju da povijanje bebe može da joj pomogne da se lakše uspava i da se smanji broj buđenja. Iako je povijanje prilično jednostavan postupak, postoji nekoliko jasnih pravila kojih treba da se pridržavate kako bi vaša beba bila sigurna.

Povijanje može da pomogne bebi da se smiri jer pomaže bebi da ponovo oseti ograničen prostor koji je osećala i u materici. Neka istraživanja su pokazala da se povijene bebe ređe bude i spavaju duže od beba koje nisu povijene.

Koje bebe mogu da se povijaju?

Povijanje je za veoma male bebe - od rođenja do perioda kada počnu da pokazuju znake da mogu da se prevrnu (obično od 4 do 6 meseci, ali ponekad i mlađe).

Koje bebe ne treba povijati?

Prestanite sa povijanjem kada vaša beba može da se prevrne na stomak ili ako izgleda da se vašoj bebi taj ograničeni prostor ne sviđa. Alternativa povijanju je upotreba bezbednih vreća za spavanje bebe.

Nemojte da povijate bebu ako deli krevet sa drugom osobom, a takođe nemojte da ih povijate ako planirate da koristite i vreću za spavanje.

Beba, povijanje, spavanje, mama
Shutterstock Povijena beba spava kod mame u naručju

Kako se povija beba?

  • Koristite laganu tkaninu od pamuka ili muslina za povijanje. Ćebad nisu bezbedna jer mogu da dovedu do pregrevanja.
  • Sprečite pregrevanje tako što ćete se uveriti da vaša beba nije previše obučena ispod omotača. Ako je vreme toplo, bebi će možda trebati samo majica i pelena, a ako je hladno, možete joj ispod obući lagan kombinezon.
  • Novorođene bebe se obično povijaju sa rukama prekrštenim na grudima.
  • Uverite se da je beba na leđima, sa nogama na dnu krevetića. Ne pokrivajte bebinu glavu i lice.
  • Za efikasnije povijanje, omotač mora da bude čvrst, ali ne previše čvrst. Bebine grudi treba normalno da se pomeraju prilikom disanja.
  • Obloge ne bi trebalo da budu previše čvrste oko bebinih kukova i nogu. Ako je pravilno povijena, bebine noge bi trebalo da budu u stanju da se savijaju u kukovima sa razdvojenim kolenima.

Pogledajte snimak u kom stručno lice pokazuje kako se radi povijanje:

(Yumama)