Roditelji, posebno oni koji imaju devojčice vrlo često obraćaju pažnju na izgled nogu kod njihovih ćerki. Iako je sasvim normalno da sve bebe imaju malo krive noge, nije retko da to zadrže i devojčice kada budu starije.

Oni se brinu da li će im to stvarati nelagodu u periodu puberteta i kako mogu da im pomognu, a Kiril Žandarov, doktor dečije ortopedije iz Rusije, otkrila je sve o deformaciji udova kod dece.

"Deformacija udova kod deteta i nepravilno držanje stopala su česte muke roditelja zbog kojih dovode decu na pregled", započeo je, a onda otkrio sve detalje.

Šta su krive noge?

U pitanju su urođena ili stečena patološka stanja. Najčešće spoljne znakove prati manje ili više izražena disfunkcija.

Prema obliku deformiteta nogu razlikujemo oblik slova O i oblik sloba X. Šta tačno dete ima najbolje će se razumeti nakon pregleda ortopeda.

Većina roditelja dovodi decu kojoj nije potrebna nikakva medicinska intervencija. Međutim, postoje i oni kojima je potrebno ozbiljno lečenje.

Devojčica, balerina
Shutterstock Balerine

Da li je moguće da dete ispravi noge i do koje godine?

Deformitet može da se razvije od detinjstva ili prvih koraka, ali pedijatrijski ortopedi ne žure sa postavljanjem dijagnoze do 5-7 godine, dok se ne završi period aktivnog rasta i formiranja.

Često su krive noge posledica rahitisa, bolesti rasta u detinjstvu, u kojoj kao posledica nedostatka vitamina D, pati taloženje kalcijuma u kostima. Patologija se prilično uspešno leči, deformiteti se ispravljaju. Naravno, potrebno je što pre postaviti dijagnozu i započeti sa lečenjem.

Da li pomaže čvrsto povijanje beba?

Najčešće čvrsto povijanje zapravo znači da se fiksiraju ispravljene noge i ruke bebe. Naravno, to ne stimuliše već usporava razvoj osnovnih pokreta. Usled čvrstog povijanja pogoršava se proizvodnja toplote i povećava prenos toplote iz skeletnih mišića, što pogoršava toplotnu izolaciju tela i u velikoj meri utiče na cirkulaciju krvi. Sve ovo negativno utiče na razvoj čitavog mišićno-skeletnog sistema i može dovesti do progresije displazije i kao rezultat, subluksacije i displazije kukova.

Definitivno, to povijanje i odeća u kojoj su pokreti bebe ograničeni definitivno nisu preporučljivi.

(Yumama)