Sedite na kauču ljuljate dete u naručju, a ono ne prestaje da plače. ali, kada ustanete, beba se odjednom smiri - zašto je to tako? Nošenje bebe po kući u naručju može da postane u jednom trenutku iscrpljujuće za mamu, a istraživanja otkrivaju zbog čega se beba ovako brže smiri:

"Bebe mlađe od 6 meseci koje je nosila majka koja šeta odmah su prestala da plaču i njihovi otkucaji srca su se smanjili brzo, u poređenju sa bebama koje je majka držala dok sedi“, kažu autori studije iz 2013. objavljene u Current Biology.

Još upečatljivije: ovaj koordinisan skup radnji kada majka ustane, a beba se smiri, primećuje se i kod drugih vrsta sisara. Koristeći farmakološke i genetske intervencije na miševima, autori kažu: "Identifikovali smo zapanjujuće slične odgovore kod mladunaca miševa definisanih nepokretnošću i smanjenim ultrazvučnim vokalizacijama i otkucajima srca,"piše portal Mother.ly.

Ovo je još veći dokaz da, koliko god majčinstvo bilo izazovno, naša srca i tela već znaju toliko šta treba da radimo. Od načina na koji razgovaramo sa bebama do naših čula i instikta kada nešto nije u redu, ove stvari koje radimo bez razmišljanja dolaze duboko u nama.

U slučaju stajanja sa bebama, istraživači su zaključili da je "smirujući odgovor bebe na nošenje majke koordinisani skup centralnih, motornih i srčanih regulacija i očuvana komponenta interakcije majke i bebe sisara".

Jedno istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da petominutno hodanje podstiče san kod beba koje plaču. Bebe u kliničkoj studiji prestale su da plaču i imale su sporije otkucaje srca nakon 5-minutne šetnje. Ali sedenje i držanje uplakane bebe bez hodanja - istraživači kažu da im to nije pomoglo da se smire. Zapravo, kod sedenja, otkucaji srca beba su imali tendenciju porasta i one su nastavile da plaču.

Pa zašto bebe prestaju da plaču kada ustanemo? Zato što nošenje bebe izaziva fiziološke reakcije koje smiruju i umiruju bebe. Kada je mama nosi, to izaziva "centralne, motoričke i srčane regulacije" koje imaju umirujući odgovor jači od ljuljanja ili drugih vrsta pokreta. Naše bebe su evoluirale da žele da ih nosimo, jer su mame oduvek mnoge stvari obavljale sa bebama u naručju.

Drugim rečima, to je primer da radimo savršeno sinhronizovano sa našim bebama. Dakle, čak i kada je dan težak i mislite da ste mnoge stvari pogrešili na polju majčinstva, setite se da je to u vama i da ćete često sami, bez spoljnih saveta, znati kako da umirite svoju bebu.

BONUS VIDEO:

Ženi na porođaju oči postale krvave TikTok/reynaybella

(Yumama/T.A.S.)