Bebeće brbljanje se uopšteno smatra pokušajem da dete progovori, da razvije jezik usta i trenira govorni aparat aparat. To slatko brbljanje na bebećem jeziku ipak ima dublje značenje nego što možemo da zamislimo.

Pokazalo se da nije sve tako jednostavno. "Gu-gu", "aba-ba-ba" i "da-da-da" imaju veoma važnu svrhu - beba koristi svoje reči kao alat pomoću kojeg uče da komuniciraju sa drugim ljudima. Istovremeno se vode reakcijom odraslih oko sebe, piše deti.mail.ru.

Kako su utvrdili psiholozi sa Univerziteta Kornel (SAD), čiji je članak objavljen u časopisu "Developmental Science", već u dobi od 3 do 5 meseci, bebe razumeju da zvukovi koje ispuštaju na neki način utiču na ljude oko njih i mogu ih prilagoditi kako bi postigle željeni rezultat.

Naučnici su sproveli studiju koja je uključivala bebe u dobi od 2 i 5 meseci. Kada je, nakon minut komunikacije sa dvomesečnim bebama, eksperimentator na dva minuta prestao da im odgovara i poprimio neutralan izraz lica, ništa se nije promijenilo u dečijem brbljanju. Ali kada se ista stvar dogodila petomesečnim bebama, one su na pauzu u komunikaciji odgovorile pravim naletom intenzivnog brbljanja, čiji je karakter s vremena na vreme varirao.

"Kada lift, suprotno vašim očekivanjima, ne ide gore, počinjete eksperimentisati - jače pritisnuti isto dugme ili pritisnuti druge tipke,"objašnjava jedan od autora studije, profesor Mišel Goldstin. "Bebe reagiraju na isti način: razočarane su što reakcija odrasle osobe ne odgovara vašim očekivanjima, pa se prepuštaju eksperimentima, pokušavajući ovo i ono."

BONUS VIDEO:

Kako da napravite jeftinu novogodišnju igračku za decu TikTok/ emerald_outlaw

(Yumama/T.A.S.)