Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STALNO VAM JE U RUKAMA, ČIM JE SPUSTITE ONA PLAČE: Iako je bebi potrebna blizina, evo kako da je postepeno odviknete

Autor Sandra Krstanović

Normalno je da beba ima potrebu da je stalno u vašoj blizini, ali postoje načine kako da je postepeno odviknete od toga.

 Porodilja, mama, beba Izvor: Shutterstock

Sve mame prođu kroz fazu kada im je beba non stop u rukama, iako je to jedan od najlepših osećaja blizine koji je ključan za građenje veze mama - beba, može da bude jako naporno. Stalno držanje može da vam bude velika prepreka u obavljanju mnogih poslova isto tako se često javlja dilema da li tako bebu možete da naviknete na ruke. Tu su i fizičke posledice previše nošenja kao što su bol u rukama, ramenima i leđima. Evo zašto bebe vole da su stalno blizu vas i kako možete makar malo da "odmorite" ruke.

Razlozi zbog kojih je vaša beba najsrećnija u vašim rukama su:

  • Može da čuje otkucaje vašeg srca - ovaj umirujući zvuk je poznati beli šum koji joj pomaže da ostane mirna i opuštena.
  • Toplo je i udobno - reguliše njihovu telesnu temperaturu.
  •  Beba uživa u vašem mirisu
  • Ako dojite, oni imaju stalan pristup svom izvoru hrane - čak i ako je vaša beba hranjena na flašicu, držanje je asocira na hranu.
  • Mamina blizina je "lek za sve".

Da li je normalno da beba želi da bude držana sve vreme?

Evo tri stvari koje treba imati na umu ako osećate da vaša beba želi da je stalno držite:

  • Prvo, niste jedini, sve bebe prolaze kroz istu fazu
  • Drugo, često držanje bebe je dobra stvar! Gradi siguran mentalni prostor za razvoj.
  • Treće, jača se veza mame i bebe.

Potreba novorođenčeta da bude blizu osobe koja ga je nosila 40 nedelja je prirodno ljudsko ponašanje. Dakle, sasvim je u redu ako vaša beba želi da bude stalno držana. I nemojte da mislite da ćete je time razmaziti. Beba se oseća najsigurnije pored vas, ništa je ne može umiriti kao vaša toplina i zagrljaj, zato uživajte u tom periodu, jer bebe brzo prođu tu fazu kada malo bolje upoznaju svet van vas.

Šta možete da učinite da smirite svoju bebu?

Kako biste izbegli nervozu, a i pomogli sebi, evo nekoliko ideja kako da bebu "odviknete" od ruku.

Beba traži toplinu i udobnost, na prvom mestu će vam pomoći ako koristite povijanje. Umotavanje bebe može se pokazati korisnim u obezbeđivanju potrebne topline i osećaju da je smeštena u bezbednoj čauri.

 Beba, povijanje, spavanje, mama
Povijena beba spava kod mame u naručju
Izvor: Shutterstock

Obratite pažnju na okruženje

Pokušajte da okolinu vaše bebe učinite ugodnim kako biste joj pomogli da se prilagodi spoljašnjem svetu. U slučaju da počne da plače kada je spustite, mazite je, pevajte joj, ne tako što ćete je opet uzeti, već jednostavno joj stavite do znanje da ste tu. Takođe možete pokušati da okačite zanimljive predmete na krevetac kako biste privukli njenu pažnju ili pustite zvuke belog šuma.

Koristite stolicu i "džim za bebe"

Možete pokušati da spustite bebu u stolicu ili na prostirku za aktivnosti da biste prekinuli njenu naviku da pokazuje nezadovoljstvo kada je ne drže. Stavite bebu u stolicu na nekoliko minuta svakog dana dok se ne navikne. Ostanite blizu i podignite je kada se previše uznemiri. Ovu vežbu možete da radite nekoliko puta svakog dana, posebno kada je vaša beba srećna i odmorna. Možete postepeno povećavati trajanje.

Uključite članove porodice

Pokušajte da uključite i druge članove porodice da je drže i uteše, kako beba ne bi samo bila vezana za vas.

Budite uporni i strpljivi

Morate ostati mirni i strpljivi dok učite bebu da bude opuštena kada je ne držite. Možda će vam to biti frustrirajuće, ali budite uporni. Za svaku naviku treba vremena da prestane, samo ne odustajte.

Budite fleksibilni

Poželjno je da vaša očekivanja budu što realnija. Nekih dana možete dobro napredovati, dok se drugi dani mogu činiti lošim. Pratite tempo svoje bebe. Morate da shvatite da je to jednostavno faza i da bebe obično izrastu iz nje nakon određenog vremena.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica