Nije lako roditeljima da protumače svaku bebinu nervozu i plač, iako nastavi i nakon što ste pokušali da je smirite, onda vas uhvati panika šta da radite. Ukoliko vam beba neutišeno plače, pre nego što se uputite kod pedijatra, proverite da li je neki od ovih razloga povod bebine nervoze:

Gladna je

U tom slučaju obratite pažnju na raspored hranjenja. Reagujte na prve znake gladi kao što su nemir, oblizivanje usana, sisanje ruke ili okretanje glave u potrazi za dojkom ili bočicom.

Pospana je

Najteže je maloj bebi uspostaviti ritam spavanja i nije lako izbeći nervozu zbog spavanja. I u ovom slučaju je važno da regujete na prve znake pospanosti kao i da se se držite rasporeda budnih prozora prema uzrastu bebe. Neke bebe se smiruju ljuljanjem, belim šumom ili vašim glasom...morate sami da provalite šta smirujuće deluje na vaše dete.

Prljava pelena

Neke bebe mogu u mokroj i prljavoj peleni da provedu i satima, a da im to ne smeta, ali ima i onih koje odmah reaguju i ne podnose punu pelenu. U svakom slučaju da biste izbegli ozbiljne posledice iritacije ili infekcije, važno je da češće menjate pelene i da pratite ukoliko se beba ukaki. Tako da u ovom slučaju stvarno možete da izbegnete bebinu nervozu, ako redovno menjate pelene.

Treba da podrigne

Ovaj plač je karkaterističan nakon hranjena. Zato neka vam ovo bude praksa svaki puta kada beba završi sa jelom, podignite je i nemojte je spuštati dok ne podrigne jer u suprotnom će imati poteškoća da zaspi. Probajte ovom tehnikom, vrlo je jednostavna i sigurno će joj pomoći.

Porodilja, mama, beba
Shutterstock Porodilja sa svojom bebom

Problem sa stomakom

Ako se vaša beba dok plače izvija ili lupa nogicama, to je znak da je puna gasova, a dobra je vest da joj lako možete pomoći. Držite bebu na levom boku ili potrbuške, na taj način možete da joj umirite bolove. Ako sumnjate na gasove, bebi uzmite nožice i krenite da ih pokrećete kao da vozi bicikl, možete i da povučete bebi savijene noge do grudi kako biste joj olakšali ispuštanje gasova. Evo još neki trikovi za smirivanje stomačića.

Nicanje zubića

Ove muke mogu krenuti i sa četiri meseci. Za bebu to može da bude jako bolno, pa nije ništa čudno da vas na bol koji oseća upozori suzama. Ostali znaci izbijanja zubića su pojačan sekret iz nosa, balavljenje i griženje svega što joj je nadohvat ruke. Sisanje dude, palca, glodalice mogu da umire bebu, ali probajte da joj date i nešto hladno da joj utrne bol, samo obratite pažnju na lekiće koje joj dajete.

Previše nadražaja

One uče iz onoga što se događa oko njih, ali ponekada im je teško da sve procesuiraju. Posebno kada su okruženi sa puno ljudi, a svi žele da ih drže i nose ili kada ih vodite na neka mesta gde su prevelike gužve i jaka buka. Da ne shavtite pogrešno, stimulacija je dobra stvar, ali idite postepeno i nemojte da dozvolite da se više novih stvari desi baš u istom danu.

mama-beba -spavanje.jpg
Shutterstock Mama smiruje bebu

Treba joj pažnja

Ako sve ovo ostalo isključite kao razlog plača, onda znajte da bebe plače zato što želi vašu blizinu. To im je najviše potrebno kada prolaze kroz period razvoja.

Bolesna je

Ukoliko beba plače češće nego inače, odbija da jede ili ima povišenu temperaturu, to može biti jasna znak da joj nije dobro, u tom slučaju ne treba čekati već treba odmah otići kod pedijatra.

Negodovanje

Možda se povredila, ili je nešto steže, čak i preuska čarapica može da izazove nelagodu, a onda postajete detektiv koji treba da otkrije misteriju bebine nervoze. U tom slučaju skinite je celu i dobro sve pregledajte.

Grčevi

Najčešći razlog plača u prvim mesecima, i najgora faza prema rečima mnogih roditelja. Ova vrsta plača se javlja popodne, neutešan je i može trajati i do tri sata.Postoje i ovde načini da umirite bebu, ali do trećem meseca oni će proći sami od sebe.

(Yumama)