Jedan od najčešćih izazova sa kojima se suočavaju roditelji je da adekavatno obuku bebu za spavanje. Sada kada dolaze hladnije noći, uvek postoji taj strah da detetu ne bude pretoplo i previše hladno tokom spavanja. Naravno treba u obzir uzeti i činjenicu da bebe i mala deca teško ostanu pokrivena zbog nemirno spavanja.

Kada je spoljna temperatura jako niska, bebama je teško da regulišu telesnu temperaturu, a još teže da vam ukažu ukoliko im je hladno. Evo šta je važno da uradite da biste bili sigurni da je vašem deteu toplo tokom noći:

Obucite svoju bebu kako treba

Najbolji način je da svoju bebu obučete slojevito tokom spavanja. Najbolje je da odelce bude jednodelno i pamučno kako bi koža mogla da diše. Znači ništa teško i vuneno. Najbolji savet je da svoju bebu obučete u jedna sloj više od vas.

Podesite temperaturu prostorije

Najidealnija temperatura je između 18 i 20 stepeni. Ne držite krevetac blizu radijatora i grejalica iz bezbednosnih razloga, a i da vašoj bebi ne bude previše toplo. Najbolje bi bilo da imate sobni termometar kako bi u svakom trenuku proverili temperaturu.

Povijanje ili upotreba vreće za spavanje

Ovo praktikujte samo ako su izrazito hladne noć, i kada nijedno odelce neće biti dovoljno da zadrži toplotu bebe. Takođe vodite računa o materijalu, jer ukoliko nema prostora da diše koža, jako brzo će bebi da bude neprijatno i negodovaće.

Beba, spavanje
Shutterstock Beba spava u krevecu

Krevetac da bude udaljen od prozora

Iako prozori dobro dihtuju hladnoću, ona može da prodre kroz staklo, zato obavezno držite krevetac što dalje od prozora.

Koristite čvrst dušek

Izbegavajte mekane dušeke, prvo zato što nisu bezbedni za male bebe, a drugo zato što u njima lakše ulazi hladan vazduh i teško apsorbuju toplotu.

Pokrijte glavu, rukice i nogice

Ako je hladno preporučuje se da bebi stavite pamučnu kapicu, rukavice, a ukoliko ne nosi jednodelnu pidžamu obucite joj čarapice. Ovi delovi tela su kod bebe najosteljiviji na hladnoću.

Zagrejte krevetac pre nego što spustite bebu

Koliko puta vam se desilo da se beba probudi čim je supstite u krevetac. Možda zato što joj je toplo u vašim rukama, a dušek je hladan, taj temperaturni prelaz je i razlog njenog buđenja. Zato upotrebite dve velike boce tople vode, stavite ispod posteljine najmanje 30 minuta, pre nego što beba legne da spava, kada je spustite onda možete da pomerite i flaše kako ne bi zadobila opekotine i da ne bi došlo do pregrejavanja.

(Yumama)