Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE NAJVAŽNIJE DA ZNATE O PRVOJ BEBINOJ ŠETNJI: U kom slučaju nikako ne treba izaći i koliko dugo sme da bude napolju

Autor Sandra Krstanović

Svi sa nestrpljenjem čekaju prvu bebinu šetnju, evo šta je najvažnije da znate pre nego što je izvedete napolje.

 šetnja-beba-kolica.jpg Izvor: Shutterstock

Mišljenje da bebe ne smeju da izlaze napolje 40 dana nakon dolaska iz porodilišta je zapravo mit. Iako se po ovom pitanju razlikuju mlađe i starije generacije, činjenica je da ne postoji medicinski razlog da ne izvedete svoje dete napolje dan nakon što ste ga doveli iz porodilišta, sve dok se oboje osećate spremnim za to.

Ono na šta treba da vodite računa jesu vremenski uslovi i da to ne budu neki zatvoreni prostori gde je prevelika gužva. Znači neka to bude šetnja na svežem vazduhu u najtoplijem delu dana sada kada dolazi hladno vreme.

Benefiti boravka na svežem vazduhu odraziće se kako na bebino raspoloženje tako i na raspoloženje roditelja, pa je korist obostrana, a tu je i vitamin D koji dobijamo od sunca, a znamo koliko je on važan za funkcionisanje organizma i imuniteta.

 beba-šenja.jpg
Beba u šetnji
Izvor: Shutterstock

Koliko dugo beba sme da bude napolju?

Beba se ne izvodi napolje ukoliko je temperatura veoma niska ( ispod –10 stepeni), kada duva jak vetar, kada pada kiša, kada je magla ili neka mećava. Koliko vremena će beba provesti napolju zavisi od vremenskih prilika, odnosno od godišnjeg doba.

Ukoliko bebu prvi put izvodite napolje zimi, neka to u početku budu kraće šetnje, savetuje se do pola sata kako bi se beba adaptirala. Važno je znati da bebin termoregulacioni sistem nije razvijen i one gube toplotu mnogo brže nego što je proizvode. Zato je bitno kako je oblačite.

Ukoliko primetite jako crvenilo i hladnoću kože, kao i smanjen nivo živahnosti to može biti znak da je vašoj bebici hladno, pa dužinu šetnje prilagodite njenim potrebama. 

Najbolje je bebu od samog rođenja postepeno privikavati na vazduh tako što ćete je svaki dan pre prve duže šetnje iznositi na vazduh po par minuta, a svaki naredni dan produžavati boravak napolju. Kada su vremenske prilike povoljnije naravno da ćete dužinu boravka napolju produžavati koliko prija vama i vašoj bebi.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica