Stiže nam toplije vreme, a mnogi roditelji se pitaju kako spremiti bebu za spavanje a da joj ne bude hlado, ali ni vrućina.

Bebe nisu tako dobre u regulisanju sopstvene telesne temperature kao odrasli, zato roditelji treba da vode računa o tome da se deca ne pregreju. Pregrevanje za male bebe je opasnije nego da osete malo hladnoće.

Vrućina može povećati rizik od SIDS-a (sindroma iznenadne smrti odojčadi).

Koja je najbolja temperatura za sobu moje bebe?

Preporučuje se sobna temperatura od 16 do 20 stepeni, a kako stručnjaci kažu, 18 stepeni je idealno.

Temperaturu sobe nije lako proceniti, pa je najbolje da obezbedite sobni toplomer koji nisu skupi, a vrede.

Koliko slojeva obući bebi za spavanje po toplom vremenu?

Pod predpostavkom da vaša beba nosi pidžamu, evo vodiča o broju slojeva koji će im trebati, u zavisnosti od temperature u sobi.

- Ispod 12 stepeni: 1 čaršav i 4 sloja pokrivača
- Ispod 16 stepeni: 1 čaršav i 3 sloja pokrivača
- Ispod 18 stepeni: 1 čaršav i 2 sloja pokrivača
- Od 20-22 stepena: 1 čaršav i 1 sloja pokrivača
- Od 23 i više stepeni: 1 čaršav

Beba spava
Shutterstock Beba spava

Šta ako nemam sobni termometar?

"Ako je vama vruće, onda će biti i vašoj bebi. Spavajte u onome u čemu vam je udobno, i dodajte jedan sloj za vašu bebu", kaže babica, i dodaje:

"Znači ako vama ne trebaju pokrivači, vašoj bebi je verovatno potreban samo jedan. Ako spavate goli, onda će bebi pidžama i bez pokrivača biti dovoljno. U veomatoplim uslovima, možda ništa neće ni trebati vašoj bebi."

Dečak spava
Shutterstock Dečak spava

Da li će pregrevanje naškoditi mojoj bebi?

Pregrevanje može povećati rizik od SIDS-a, ali to ne znači da letnje noći treba da vas uznemiruju. Istraživanje je pokazalo da se bebe češće pregreju tokom hladnih dana, jer ih tada roditelji previše oblače.

"Sa prekomernim umotavanjem, vašoj bebi će biti teško da se ohladii može biti pod toplotnim stresom. Bebama zapravo nije potrebno više odeće nego odraslima po toplom vremenu", kažu stručnjaci i dodaju da je važno i da bebu uvek stavljate da spava na leđima.

"Jedan od mogućih razloga zašto beba koja spava na stomaku ima veći rizik od SIDS-a je i to što na taj način teže gubi toplotu. Kada je previše vruće, ljudi obično spavaju na leđima jer se na taj način lakše rashlađuju."

(Yumama)