Na forumima za mame u Srbiji, jedno od veoma čestih pitanja su pojava ljuspica na bebinoj glavi. Iako je pojava veoma česta i veliki broj beba ih ima, ipak se roditelji zabrinu, pogotovo ako je prvo dete u pitanju.

U pitanju je temenjača, i normalno je da se javi kod beba, obično u drugom mesecu života.

Temenjača je oblik seboroičnog dermatitisa poglavine, a manifestuje se u vidu sedefastih ljuspica na kosmatom delu glave, zbog čega bebi treba prati kosu svakodnevno. Posle toga, neophodno je češljati gustim češljem ili četkom za bebe, kako bi se ove masne naslage odstranjivale.

Temenjača kod bebe
Shutterstock Temenjača kod bebe

Mame koje su imale iskustva sa temenjačom, otkrile su kojim metodama su one uspele to da reše, pa možete da ih probate jer ni u kakvom slučaju ne mogu biti štetne po vaše dete.

"Obično maslinovo ulje. Natrljajte ga, ostavite malo da odstoji pa lagano češljajte taj deo", napisala je jedna majka, dok je druga podelila i preporuku svog pedijatra:

"Razni preparati nam nisu pomogli, sve dok nismo taj deo natopili parafinskim uljem iz apoteke, po preporuci pedijatra, i posle dva pranja je prošlo."

"Namažete bilo koje bebi ulje na četku sa dlačicama i onda lagano češljate mesto gde se temenjača pojavila. Ulje omekša tajd eo i ljuspice same spadnu. Ja sam obavezno radila prvo to, a onda pranje kose, i tako sam rešila", rekla je jedna majka.

(Yumama)