Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REGRESIJA SNA KOD BEBE: Kada se ovaj problem javlja i šta nam govori

Regresija sna je problem koji muči mnoge roditelje, a u narednim redovima saznajte zbog čega nastaje i kada se javlja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Regresija sna četvoromesečne bebe roditelje zna da dovede do ludila. Tek što ste uspostavili rutinu hranjenja i spavanja, stiže noćna mora. Ipak, ne bi trebalo da očajavajte jer to traje kratko, a sledeće smernice su sve što treba da znate.

Ukoliko imate bebu od četiri meseca i razmišljate o tome zašto još uvek ne spava ili zašto ste stalno budi, imamo ne baš sjajnu vest za vas! Dobrodošli u regresiju spavanja bebe.

Povezane vesti

Povezane vesti

Dešava vam se situacija da samo što ste uspostavili rutinu uspavljivanja i hranjenja, zadovoljni ste svime što ste napravili, ali eto – opet ne ide. Nemojte da brinete, regresije sna su tipične za sve bebe i traju do otprilike godinu dana. I nisu ništa strašno!

Što je regresija sna s četiri meseca?

Tipična regresija sna s četiri meseca znači da se noćno spavanje vaše bebe skraćuje, a ponekad je i mučno i podeljeno u vremenske intervale u kojima se beba budi i plače.

U takvim situacijama dešava se da se dnevni san produžava. Bebe takođe znaju da negoduju kada dođe veče i kada dođe vreme za spavanje, dok na popodnevnu dremku pristaju kao od šale.

Šta možete uraditi po tom pitanju?

Iako ćete biti očajni regresijom sna vaše bebe, ne menjajte ništa u dnevnoj i noćnoj rutini. Beba se već navikla na ono što radite samo joj je potrebna mala pomoć.

Zamračite sobu

Bebe s četiri meseca već imaju dnevni i noćni ritam spavanja, koji uveliko zavisi od dnevnog svetla. Dakle kada je dan one su budne, a kada je noć one spavaju. Ukoliko vaša beba ima regresiju sna, najbolje bi bilo i da tokom dana zamračite sobu kako bi se ona ponovo navikla na noćni ritam.

Držite se rutine

Rutina je spas u svakoj krizi, a beba će regresije spavanja imati još dva puta dok ne napuni godinu dana. Ponavljajte svako veče ono što ste radili prethodne, kako bi se beba osećala sigurno i znala šta da očekuje.

Svež vazduh

Iako bebe od četiri meseca nisu aktivne kao jednogoišnje bebe, pa se i ne umaraju toliko, svejedno su umorne i potreban im je odmor.

A šta to može da bude dobro za bebu? Odgovor je jednostavan- svež vazduh!

Popodne ili predveče izvedite bebu na svež vazduh kako bi se resetovala, verujemo da će joj prijati i da će lepše zaspati.

Pratite signale

Pratite alarme koje vam beba šalje jer vas oni mogu uputiti i pokazati vam da li je beba umorna ili ne. Neke bebe počnu da plaču, neke se uzvrpolje i postanu nemirne, neke bebe trljaju oči, lice, dok će druge da vam traže da ih stalno nosite. Pratite njihove "nervozne" signale i utešite ih.

Budite brzi

Ukoliko imate čudne navike dok uspavljujete bebu, na primer, da šuškate ili da palite svetlo, imajte na umu da je i to može nervirati. Pre nego što počnete da je spremate za krevet pripremite sve kako ne biste prekidali bebin san i kako bi vam "glatko" išlo uspavljivanje.

Skok u razvoju

Beba će regresiju sna dočekati odmah nakon skoka u razvoju nakon trećeg meseca. A to znači da će vrlo vervatno biti gladnija nego inače, pa se trudite da joj udovoljite. Sita beba je srećna beba.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica