Dete odbija kolica i auto-sedište? Pedijatar nam otkriva razlog na koji ne biste ni posumnjali

Oralne restrikcije kod beba mogu da budu razlog zašto dete neće da sedi u auto-sedištu ili kolicima, uzrok češćih upala uva i još mnogo toga. Pedijatar dr Vanja Kurjakov objasnila nam je sve o tome.

Shutterstock/Privatna arhiva/Vanja Kurjakov

Oralne restrikcije kod beba nisu tema o kojoj se mnogo govori, a možda bi trebalo. Nelečene oralne restrikcije mogu da budu uzrok raznih problema, poput toga da beba uporno odbija da sedi u auto-sedištu ili kolicima, da ima češće upale uva, izraženije grčeve... Takođe, nelečene oralne restrikcije mogu da imaju i brojne posledice, a sve o tome saznali smo od pedijatra dr Vanje Kurjakov.

"Oralne restrikcije kod beba odnose se na fizičke prepreke ili ograničenja u ustima bebe koja mogu da ometaju pravilno funkcionisanje oralnih struktura, kao što su jezik, usne ili obrazi. Najčešće se ove restrikcije javljaju u obliku problema kao što su skraćeni frenulum ili tzv. tongue-tie (frenulum linguae) ili skraćeni frenulum gornje usne (frenulum labii)", rekla je dr Kurjkov za portal Yumama.

Ona nam je objasnila i koje vrste oralnih restrikcija postoje.

"Ankiloglosija (tongue-tie) je stanje u kojem je frenulum, membrana koja spaja donji deo jezika sa dnom usne šupljine, prekratak ili prečvrst. Ovo stanje može da spreči slobodno kretanje jezika. Postoje razne anatomske varijante ove strukture, te se ona ne procenjuje samo inspekcijom (gledanjem špatulom), nego je pregled složen i iziskuje znanje i iskustvo. Labijalna vezanost (lip-tie) je kada je frenulum gornje usne prečvrst ili predug, što otežava pravilno prijanjanje usne uz dojku ili flašicu tokom hranjenja. Često, u više od 90 odsto slučajeva, postojanje lip-tie ukazuje na postojanje tongue-tie".

Problemi koje mogu izazvati oralne restrikcije

Kako je navela doktorka, ove restrikcije mogu da izazovu različite probleme kod beba, uključujući:

1. Poteškoće sa dojenjem i hranjenjem na flašicu 

Jedan od najčešćih problema kod beba sa oralnim restrikcijama jeste otežano dojenje, a ne postaje lakše ni kada mama dobije savet da hrani bebu flašicom. Beba možda neće moći pravilno da obuhvati bradavicu, što dovodi do neefikasnog sisanja. To može da uzrokuje bol kod majke i bebi da oteža dobijanje dovoljne količine mleka.

Ove poteškoće mogu da dovesdu do nedovoljnog unosa mleka, slabijeg napredovanja na težini, dehidracije i frustracije kod bebe.

2. Problemi sa govorom

Dugoročno, ako se oralne restrikcije ne prepoznaju i ne tretiraju, dete može imati problema sa izgovorom određenih glasova, poput "l", "r", "t", "d", i drugih koji zahtevaju pravilno kretanje jezika. To može da dovede do govornih poremećaja i potrebe za logopedskim tretmanom kasnije u detinjstvu.

3. Problemi sa oralnom higijenom

Kod beba i dece sa tongue-tie ili lip-tie, čišćenje zuba i desni može biti otežano zbog ograničene pokretljivosti jezika i usana. To može da poveća rizik od karijesa i bolesti desni.

Naročito kod labijalne vezanosti, frenulum može da prouzrokuje stvaranje džepova između desni i zuba, gde se nakupljaju ostaci hrane i bakterije.

4. Poteškoće sa hranjenjem čvrstom hranom

Kako dete prelazi na čvrstu hranu, restrikcije jezika ili usana mogu da ometaju sposobnost pravilnog žvakanja i gutanja. To može da dovede do izbirljivosti u ishrani ili kašnjenja u prelasku na različite teksture hrane.

5. Uticaj na razvoj vilice i zuba

Oralne restrikcije mogu negativno da utiču na rast i razvoj vilice, kao i na raspored zuba. U nekim slučajevima može doći do problema sa nepravilnim rasporedom zuba ili nepravilnim zagrizom, što može da zahteva ortodontsku intervenciju u kasnijem periodu.

6. Aerofagija i refluks

"Kod beba sa oralnim restrikcijama, otežano sisanje i nepravilno prijanjanje na dojku ili flašicu često uzrokuju da beba guta veće količine vazduha tokom hranjenja", kaže pedijatar, dodajući da se taj vazduh zadržava u digestivnom traktu i može izazvati niz problema, uključujući:

Gastroezofagealni refluks 

Kada beba proguta previše vazduha, povećava se pritisak u stomaku, što može da izazove vraćanje mleka i želudačne kiseline nazad u jednjak. Ova pojava, poznata kao refluks, može da uzrokuje nelagodnost, povraćanje, često podrigivanje, nadutost, pa čak i odbijanje hrane.

Refluks kod beba sa oralnim restrikcijama neretko je češći i ozbiljniji, jer zbog otežanog gutanja beba može da unese više vazduha nego mleka, dodatno iritirajući sluzokožu jednjaka. Ove bebe se „ne shvataju ozbiljno“ jer obično dobro napreduju u telesnoj masi.

Kolike

Bebe koje gutaju vazduh takođe mogu patiti od čestih kolika, bolnih grčeva u stomaku koje karakterišu intenzivno plakanje i nemir. Ove epizode mogu biti vrlo stresne za bebe i roditelje.

Shutterstock 

7. Česte upale ušiju i eustahijeva tuba

"Još jedan ozbiljan problem kod beba sa oralnim restrikcijama su česte upale srednjeg uha (otitis media). Ovaj problem je povezan sa disfunkcijom eustahijeve tube, koja pomaže u regulaciji pritiska u srednjem uhu i odvodnji tečnosti", upozorava dr Kurjakov.

Kada beba ima tongue-tie ili lip-tie, nepravilna funkcija jezika može da ometa pravilnu peristaltiku (pokretljivost) eustahijeve tube, čime otežava eliminaciju tečnosti iz srednjeg uha. Zadržavanje tečnosti stvara povoljne uslove za razvoj bakterija i virusa, što dovodi do čestih infekcija.

Hronične upale ušiju mogu rezultirati gubitkom sluha ili problemima sa govorom, posebno kod beba i male dece koje su u kritičnom periodu razvoja govora i sluha.

8. Disanje na usta i infekcije gornjih disajnih puteva

Oralne restrikcije takođe mogu da doprinesu razvoju disanja na usta, što je, kako kaže dr Vanja Kurjakov, problematično iz više razloga:

"Kada beba ima problema sa normalnim kretanjem jezika i usana, često postaje nemoguće održavati usne zatvorene tokom disanja. To prisiljava bebu da diše na usta, što može da isuši sluzokožu usta i ždrela, povećavajući rizik od infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući infekcije grla, nosa i sinusa.

Sinusitisi su česti kod beba koje hronično dišu na usta, jer vazduh koji ulazi kroz usta nije adekvatno filtriran i vlažen kao prilikom disanja kroz nos. Ovi problemi s disanjem mogu takođe doprineti razvoju hrkanja i poremećaja sna, što utiče na kvalitet odmora i opšti razvoj deteta".

Dr Kurjakov navodi da pored problema sa disanjem, hranjenjem, infekcijama i refluksom, oralne restrikcije mogu da doprinesu i razvoju migrena i drugih hroničnih bolova kasnije u životu.

Posledice oralnih restrikcija u kasnijem životu

Posledice nelečenih oralnih restrikcija u detinjstvu mogu da budu hronične glavobolje i migrene, problemi sa žvakanjem i govorom, apneja u snu i poremećaji disanja, navodi dr Kurjakov.

Simptomi oralnih restrikcija

Dakle, jasno je da su oralne restrikcije nešto na šta treba obratiti pažnju kod beba i male dece, a dr Kurjakov nam je objasnila i kako da prepoznate ovaj problem, odnosno koji su simptomi.

"Jedan od najčešćih simptoma je otežano dojenje/hranjenje. Bebe sa oralnim restrikcijama često imaju problem da pravilno uhvate dojku, što dovodi do otežanog prijanjanja uz bradavicu, čestih pauza tokom sisanja, kratkih i neefikasnih podoja, odbijanja dojenja ili frustracije tokom hranjenja, gubitka ili slabog dobijanja na težini kod bebe, bolnih bradavica i oštećenja kod majke zbog nepravilnog hvatanja. Takođe, coktanje i kliktanje ukazuju na poteškoće u hranjenju".

Spušten jezik ili otežani pokreti jezika su takođe simptom koji ukazuje na oralne restrikcije, a doktorka ističe da se prepoznaje po tome što je u plaču jezik na dnu usne duplje, tj. ne prelazi liniju desni.

"Curenje mleka ili pljuvačke iz usta još jedan je simptom oralnih restrikcija. Bebe sa lip-tie ili tongue-tie često ne mogu u potpunosti da zatvore usne ili da pravilno kontrolišu mišiće u ustima, zbog čega im curi mleko ili pljuvačka tokom hranjenja ili spavanja. Često se tada mamama ’tapše’ kako imaju dosta mleka, a beba zapravo ima problem", upozorava dr Kurjakov.

Manje poznati simptomi oralnih restrikcija

Pored ovih uobičajenih, postoje i neki manje poznati simptomi oralnih restrikcija.

"Kod beba sa tongue-tie ili lip-tie, roditelji mogu da primete blagu iritaciju ili bele linije ispod jezika ili na unutrašnjoj strani usne, što može biti znak napetosti i pritiska na te strukture. Takođe, bele naslage na jeziku pogrešno se umače kao gljivična infekcija i leče antigljivičnim lekovima", kaže dr Kurjakov.

Takođe, ako beba ne prihvata cuclu, to takođe treba da probudi sumnju, kao i pojava eksplozivnih stolica, kaže dr Kurjakov, koja nam je objasnila i kakve veze ima sa oralnim restrikcijama to što beba odbija da sedi u kolicima ili auto-sedištu.

"Upravo zbog gutanja velike količine vazduha prilikom hranjenja, jer ovi položaji pogoršavaju simptome refluksa i nelagode u crevima".

Lečenje oralnih restrikcija

Dakle, simptomi oralnih restrikcija su brojni, kao i posledice ukoliko se problem ne rešava na vreme, a evo šta podrazumeva lečenje. 

"Prvo je neophodna procena stručnjaka, na prvom mestu logopeda i defektologa. Malo lekara poznaje ovu tematiku i edukacije u vezi nje nisu deo formalnog medicinskog obrazovanja. Postoje određene vežbe koje ne uključuju samo jezik. Terapija je definitivno timski pristup, i može da uključuje nekoliko različitih profila: logopeda, fizioterapeuta, okupacionog terapeuta, a invazivne procedure u smislu hirurgije ove regije dolaze u obzir tek kada i ako je iscrpljena sva konzervativna terapija i svi refleksi integrisani", zaključila je dr Vanja Kurjakov.

 Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ALARM ZA UZBUNU: 7 JASNIH ZNAKOVA DA DETE TREBA KOD LOGOPEDA: Prvih 1.000 dana od rođenja deteta KLJUČNI SU ZA RAZVOJ govora  Kurir TV