Ako i dalje mislite da je bebino ponašanje žvakanja jezika čudno, morate znati sve o tome zašto se to dešava i šta možete da uradite povodom toga, kako prenosi Parents First Cry.

Da li je normalno da bebe žvaću jezik?

U većini slučajeva, žvakanje jezika je znak normalnog razvoja kod sve odojčadi. To može biti uzrokovano sa nekoliko faktora, počevši od otkrivanja njihovog jezika do žvakanja iz zabave. Većina beba preraste ovu naviku za nekoliko nedelja i ona im ne izaziva nikakav bol. Ako je bolelo, onda vaše dete ne bi istrajalo u ponašanju. Ako otkrijete da vaša beba kao i svaki drugi dan žvaće svoj jezik, onda je to verovatno samo zabavlja. Ako primetite nešto nenormalno u načinu na koji to radi, proverite u njegovim ustima da li ima malih predmeta.

Razlozi zašto bebe žvaću jezik

Evo nekoliko razloga zašto bebe žvaću jezik:

1. Upravo su otkrili svoj jezik

Kako bebe postaju svesnije sopstvenog tela, one imaju tendenciju da postanu istraživačke i razigrane, a žvakanje svog jezika može biti rezultat toga što to otkriju. Ako ste primetili da vaše dete od 4 meseca žvaće jezik, onda postoji velika šansa da je tek postalo svesno toga, jer je ovo doba za to. Oni osećaju mehanizam u ustima i provode dosta vremena koristeći ga sve dok se ne osete normalno da imaju jezik. Najčešće, ako vidite da žvakanje jezika počinje oko 4 meseca, vaša beba je samo radoznala.

2. Refleks sisanja

Sve bebe se rađaju sa nizom prirodnih refleksa koji signaliziraju određenu potrebu. Pokreti sisanja odojčadi jezikom i usnama ukazuju na njihovu potrebu da se hrane. To je razlog zašto kada im dodirnete krov usta, oni odmah počnu da sišu. Ako im nepce (krov usta) dodirne neki predmet kao što je bradavica za hranjenje ili duda , oni će nastaviti da žvaću jezik zbog svog produženog refleksa. Refleks ekstruzije takođe može biti još jedan uzrok njihovog žvakanja jezika. Ovaj refleks ih tera da ispruže jezik da bi bolje zakačili dojku ili flašicu. Ovi refleksi se lako mogu pokrenuti kada se igrate sa njima.

3. Izbijanje zuba

Nicanje zuba je faza u kojoj njihovi sitni mlečni zubi počinju da izbijaju iz desni, izazivajući bol i nelagodnost. Da bi ublažile dosadni bol, bebe pokušavaju da žvaću svoje desni ili bilo koji meki predmet koji im stavite u usta. Primetili biste da bi vam čak i žvakali prst kako bi ublažili svoje iritantne desni. Kada bebe otkriju da im je jezik uvek prisutan u ustima i da se njime može manipulisati, počinju da ga žvaću radi udobnosti. Ako je nicanje zuba zaista razlog njihovog ponašanja pri žvakanju jezika, trebalo bi da primetite i druge pojave kao što su prekomerno balavljenje, upala desni i želja za griženjem.

4. Spremnost za čvrste materije

Bebe, oko šest meseci , počinju da pokazuju spremnost za čvrstu hranu žvakanjem jezika. Ovo je prekretnica i zaštitno ponašanje koje se zove refleks potiska jezika. Ovaj refleks dovodi do toga da bebe guraju čvrstu hranu iz usta koristeći jezik kako bi izbegle gušenje . Kako nastavljaju da se razvijaju, refleks nestaje kako bi im omogućio da jedu čvrstu hranu. Jezik se takođe koristi za pomeranje hrane oko usta dok žvaće sa jedne strane na drugu i za slanje u grlo bez gušenja. Ovi sofisticirani pokreti počinju dok bebe žvaću i pomeraju jezik.

5. Samoumirujuće je

Bebe često koriste sisanje i žvakanje da bi se samoumirile i utešile. Žvakanje njihovog jezika može pružiti umirujući efekat tokom stresa ili kada se osećaju uznemireno.

6. Razvijanje oralnih motoričkih veština

Pokreti žvakanja pomažu bebama da ojačaju mišiće vilice i razviju osnovne oralne motoričke veštine neophodne za kasnije hranjenje i razvoj govora.

Prednosti odojčadi koja žvaću jezik

Da li vaša beba grize jezik i pita se kako to može biti korisno za njih? Evo nekih prednosti:

1. Razvoj vilice

Žvakanje jezika pomaže u vežbanju mišića u vilici i promoviše pravilno poravnanje zuba.

2. Bol pri izbijanju zuba

Čin žvakanja jezika može pomoći u smirivanju bolnih desni i smanjenju nelagodnosti tokom nicanja zuba.

3. Znanje o hrani

Žvakanje jezika im pomaže da vežbaju kako da žvaću hranu i istražuju različite teksture i ukuse. Pomaže im da počnu da razvijaju ukuse za određenu hranu.

4. Samohranjenje

Žvakanje je neophodna veština za samostalno hranjenje. Pomaže bebama da pređu na čvrstu hranu tako što ih uči kako da razlože hranu na manje komade.

5. Smanjuje balavljenje

Žvakanje na jeziku pomaže da se stimuliše proizvodnja i kretanje pljuvačke, što može pomoći u smanjenju prekomernog balavljenja.

6. Zdravlje desni

Žvakanje jezika pomaže u vežbanju i jačanju desni, što može pomoći u pravilnom razvoju zuba.

Rizici kod novorođenčadi koja žvaću jezik

Razvoj oralne navike je najčešći rizik povezan sa žvakanjem jezika kod beba. Vaše dete može razviti oralnu fiksaciju ako nastavi da žvaće jezik. Kasnije u životu, to može dovesti do problema sa govorom i ishranom.

Žvakanje bebinog jezika takođe može dovesti do balavljenja i curenja iz usta. Da biste isključili bilo kakve druge potencijalne zdravstvene probleme, ključno je da posetite lekara ako vaše dete stalno grca ili slini.

Da li žvakanje jezika ukazuje na autizam?

Iako deca i osobe sa autizmom pokazuju ponavljano ponašanje žvakanja jezika, to nije indikativno kod beba. Autizam je složeno stanje koje zahteva mnogo testiranja u različitim fazama života deteta da bi se postavila pozitivna dijagnoza.

Šta roditelji mogu učiniti povodom toga?

Iako žvakanje jezika može samo da bude igra, ako ste zabrinuti zbog toga, možete učiniti nekoliko stvari da biste isključili druge mogućnosti. Probajte ove intervencije:

1. Potražite znake gladi

Žvakanje jezika zbog gladi može se smanjiti kada počnete da hranite bebu čim počne da pokazuje znake toga. Znakovi gladi kod beba uključuju otvaranje usta, isplaženje jezika i mljackanje usnama.

2. Započnite sa čvrstom hranom

Ako vaša šestomesečna beba i dalje žvaće jezik, može biti da je spremna za čvrstu hranu, a mleko ili formula sami po sebi ne zadovoljavaju njegovu glad. Počnite od pirea i polučvrste hrane koje je lako žvakati i gutati, i polako povećavajte asortiman čvrste hrane. Konsultujte svog pedijatra ako imate bilo kakve sumnje.

3. Dajte im igračke za izbijanje zuba

Ako sumnjate da je njihovo ponašanje pri žvakanju jezika izazvano iritacijom desni zbog nicanja zuba, možete im ponuditi umirujuće igračke koje mogu da žvaću radi udobnosti. Brojne igračke za izbijanje zuba takođe dolaze sa mogućnošću hlađenja u frižideru, dajući desnima dodatni umirujući efekat.

4. Pokušajte da im odvratite pažnju

Vaša beba verovatno žvaće jezik jer se zabavlja ili je to tek otkrila. Međutim, ako vam to smeta, pokušajte da mu odvratite pažnju nekom bučnom igračkom kao što je zvečka ili igračka za žvakanje da biste prekinuli naviku.

5. Održavajte raspored hranjenja

Ako je vaša beba žvaće jezik zbog neredovnih bolova od gladi, to možete popraviti tako što ćete ga hraniti po rasporedu. Imajte fiksan raspored da ga hranite na vreme, tako da se prilagođava kada treba da stigne obrok.

6. Ohladite desni

Dajte svom detetu ohlađenu krpu za pranje ili led za sisanje kako biste mu pomogli da umiri bolne desni bez lekova ili potrebe za kupovinom dodatnih uređaja.

7. Primenite pritisak

Čistim prstom nežno pritiskajte desni vašeg mališana. Vaša beba može da vam grize prste za dodatno olakšanje.

8. Paziten na povrede jezika

Pazite na jezik vaše bebe kako biste bili sigurni da ne nanose sebi nikakve povrede prejakim ugrizom. Ako primetite bilo kakvu iritaciju ili bol, obratite se pedijatru.

Kada bebe prestaju da žvaću jezik?

Bebe obično prestaju da žvaću jezik kako rastu i dostižu različite faze razvoja. Tačan uzrast kada se ovo ponašanje smanjuje može varirati od jedne bebe do druge, jer se sve bebe razvijaju sopstvenim tempom. Međutim, možete očekivati da će se ovo ponašanje prirodno smanjiti kada dostignu prekretnice kao što su nicanje zuba i razvoj govora.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupanje bebe TikTok/ taylardegen