Svaki puta kada spustite bebu ili starije dete u kolica kreće drama. Svi znaju koliko je korisno odvojiti ga od ruku posebno ako idete u neku dužu šetnju, međutim mnogi roditelji se bore sa histerijom i odbijanjem da se vozi u kolicima ili da sedne u auto-sedište.

Iako u većini slučajeva se vremenom bebe naviknu i počnu da uživaju u vožnji, postoje slučajevi gde treba da budete uporni posebno ako imate u vidu da alternative nema posebno kada govorimo o auto-sedištu. Srećom postoje praktični saveti koji mogu da vam pomognu da se dete bolje i bez muke prilagodi:

Prvo ga smirite

Česta greška roditelja je da dete i pored histerije i plače ga veže u kolicima i auto-sedište. To će stvoriti još veću averziju i još više razdražiti vaše dete. Zato se potrudite da ga prvo utešite i smirite, a onda da ga spustite.

Odvucite mu pažnju

Ovo je najefikasniji metod. I daje pregršt opcija roditeljima... neko će svom detetu ponuditi omiljenu igračku, neko će da pusti muziku, ili dati mu da nešto gricka što voli. Vrlo brzo će se smiriti i uživati u vožnji.

plač dete autosedište.jpg
Shutterstock Dete plače u auto-sedištu

Sve je stvar navike

Probajte da kolica i auto-sedište unesete u kuću, kako bi ih dete malo bolje upoznalo i istražilo. Pustite ga da se igra, da sam uđe, samo budite tu da ne dozvolite da se povredi.

Iako kolica imaju opciju, auto-sedište nema

Ukoliko vaša beba bude jako uporna u odbijanju kolica, postoji mogućnost da ih zamenite sa nosiljkom. Međutim, iz bezbednosnih razloga dete uvek treba da bude u svom auto-sedištu bez obzira na nervozu. Ne treba da očajavate ni u tom slučaju, deca uglavnom tokom vožnje spavaju ili se brzo smire, samo nemojte da ih izvlačite iz sedišta ako ga odbijaju, jer će svaki put biti još teže da ga vratite.

Budite na vidiku

Deca često burno reaguju kada su odvojena od vas, ukoliko vas tokom vožnje ne primećuju sigurno je to razlog njihovog plača. Pevajte im, pričajte im, ukoliko niste na vidiku. Dovoljno je da čuju vaš glas, da znaju da ste tu.

(Yumama)