Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJI SU SIMPTOMI REFLUKSA, A DA NIJE SAMO BLJUCKANJE: Mama je upozorila na 5, neki su znak ozbiljnog stanja VIDEO

Refluks je česta pojava kod beba, ali ovo su simptomi koji zahtevaju odlazak kod pedijatra.

 refluks.jpg Izvor: Shutterstock

Refluks je jako česta pojava i javlja se u toku prve godine života. Odnosi se na vraćanja hrane, pljuvačke i mleka iz bebinog želuca u jednjak i usta. Najčešće se dešava nakon obroka i može da se ponovi nekoliko puta dnevno.

Nije bolno za bebu i uglavnom nema potrebe za dodatnom brigom ukoliko napreduje sa dostizanjem telesne težine i ako stanje nije praćeno drugim simptomima. Međutim u nekim slučajevima može da ukaže na ozbiljniji problem odnosno na gastroezofagealni refluks. Jedna mama kao upozorenje prikazala je na snimaku koje sve simptome je imala njena beba, a da nije samo bljuckanje, upravo neki od njih su znak da je potrebno da odete kod pedijatra.

  • često kašljanje, grčeve, podrigivanje i/ili štucanje
  • poteškoće sa spavanjem - možda imate bebu koja veoma nemirno spava, teško spava dok leži na leđima i/ili voli da spava uspravno.
  • razdražljivost ili preterani plač, tokom ili između hranjenja. Možda ćete primetiti da savija leđa, povlači se, uvija.
  • ima previše pljuvačke, sekreta iz nosa ili pljuvanje
  • nazalna kongestija ili začepljenost

Ukoliko refluks ne prođe nakon prve godine života tada se ovo stanje može razviti u Gastroezofagealna  bolest. To je već ozbiljnije stanje koje karakterišu simptomi poput osećaja žarenja, crvenila i upale jednjaka. Ovo može da bude bolno za bebu, da smanji apetit, dovede do krvarenja ili anemije.

Svi ovi simptomi za posledicu mogu da imaju neuhranjenost bebe usled nedostatka apetita, povraćanja i bola. U tom slučaju treba se obartiti pedijatru zbog adekvatne terapije.

Pogledajte snimak mame:

 (Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica