Proces učenja veštine samostalnog sedenja jeste složen i odvija se postepeno od petog do desetog meseca. Ne požurujte dete, već uočite znake koji ukazuju na to da je ono spremno na tako važan korak u razvoju.

Vaše dete je od najranijih dana sposobno da sedi u sedištu ili uz vašu potporu. Samostalno sedenje sledeći je veliki korak koji tek treba da savlada. Međutim, da bi usvojilo tu novu i uzbudljivu veštinu, moraju biti ispunjeni i određeni uslovi. Pre svega, beba mora da savlada veštinu okretanja sa leđa na stomačić i u tom položaju da drži glavicu podupirući se rukama. Tim radnjama ona vežba sve grupe mišića koje su od presudne važnosti za spretnije podizanje u sedeći položaj, a zatim i za samostalno sedenje, bez potpore.

Doduše, za usavršavanje samostalnog sedenja biće potrebno još mnogo truda (uz neminovne padove), sve dok mišići nogu, kukova i leđa ne ojačaju dovoljno, usklade se i osposobe da održavaju ravnotežu. Do tada, sedenje je nestabilno (i štetno).

Znaci da je beba spremna da sedi

  • Primetili ste da čim je u blago podignutom polu-ležećem položaju beba grabi napred i povlači se da sedne. Često primetite da se odguruje ili podupire rukicom da se dočepa sedećeg položaja? To je još jedan znak da je beba spremna za sedenje.
  • Sledeće na šta možete obratiti pažnju jeste položaj bebe dok je u ležećem položaju na tvrdoj podlozi -  ako beba podiže nogice ka gore, dodiruje rukicama stopala, kolena, čvrsto drži igračku u ruci i prinosi je ustima, glava je u centralnom delu naspram tela, vaša beba praktično sedi dok leži. Ako je pogledate iz ležećeg položaja ona već sedi sa nogama u vazduhu, ispred sebe i igra se. To je jedan od indikatora da je beba spremna da pokuša da sedi, ali nije poziv da je stavite da sedi. Morate pustiti da to dođe samo od sebe.
beba-mama-igra.jpg
Shutterstock Beba se igra sa mamom

Ipak, svaki od ovih preduslova i znakova ne znači da treba da podignete bebu i stavite da sedi. To nije dobro za njen fizički razvoj. Svaku fazu u razvoju beba mora da postigne sama u vreme kada je njeno telo spremno za to. U suprotnom mogu da se jave razni razvojni problemi. Povremeno sedenje u krilu majke ili potpomognuta jastucima, nije strašno, ali takvo sedenje treba da bude kratkotrajno i uz nadzor.

 Zašto nije dobro da forsirate sedeći položaj pre vremena?

Mogu pre svega da se pojave razni problemi u daljem razvoju. I to ne samo u fizičkom smislu poput krivljenja, usporenog motoričkog razvoja, već i u kognitivnom smislu. Neki stručnjaci smatraju da prerano sedenje, kao i stajanje ili hodanje, mogu uzrokovati probleme koji dolaze dosta kasnije poput razvoja govora pa čak i poteškoća u učenju.

Tek kada beba pokaže spremnost, a prethodno su potvrđeni preduslovi za to, treba razmotriti opciju postavljanja bebe u sedeći položaj.

Iako se u praksi samostalno sedenje ne dešava pre desetog meseca, svaka beba je za sebe i ima neki svoj ritam razvoj. Najbolje je da vam pedijatar potvrdi da li je spremna, posebno nakon pregleda bebinih kukva. A čak i kada dobijete zeleno svetlo, pustite da dete samo prođe ovu fazu i sedne kada ono to bude htelo.Verujte, to se dešava veoma brzo i nema potrebe za požurivanjem prirodnog toka stvari.

(Yumama)