Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA NAUČIM DETE DA PUZI: 5 jednostavnih načina da mu pomognete da savlada ovu veštinu

Autor Sandra Krstanović

Jednostavni načine kako da pomognete detetu da počne da puzi.

 Beba, puzi, puzanje Izvor: Shutterstock

Ponekad dete prvo nauči da samostalno sedi, a zatim da puzi, ponekad obrnuto. Neke bebe počinju da puze već sa 4 meseca, neke sa 8-9 meseci, ali većina počinje da se kreće samostalno sa 6-7 meseci.

Iako je ova vrsta prekretnice jako bitna za bebin razvoj, nemojte da birnete ukoliko vaše dete odbija, kasni, pa čak i preskoči puzanje. Najvažnije je da pratite svoje dete i da ga podržavate u svakom malom napretku, ali nikako ga ne treba forsirati i terati da radi neke stvari samo zato što mora.

Međutim ako primeti da dete zauzima položa "na sve četiri" pripremajući se za puzanje, onda u svakom slučaju mu traba pomoći i podstaći ga da savlada ovu veštinu. Evo i kako:

 Beba, dečak, plave oči
Nasmejana beba plavih očiju
Izvor: Shutterstock

  • Ponudite mu dovoljno vremena za igru na podu - napravite malu igraonicu, spustite mu omiljene igračke. Prvo ih grupišite na jedno mesto, a onda polako krenite da ih pomerate dalje od deteta i na taj način ga podstaknite da je uzme i sam dođe do nje.
  • Pomozite mu da ojača noge - držite dete ispod ruke i odmaknite ga od tla, ono će pomerati brzo nogice želeći da se dokopa čvrste površine.
  • Ograničite smetnje - ne držite upaljen televizor u pozadini, kako bi pomogli vašem detetu da se fokusira na zanimljive predmete i da bude što više zainteresovano za kretanje. Ne zaboravite da zaštitite svoj dom od opasnosti.
  • Podsticanje boravka na stomaku -  važno je da prvo ojača mišiće ruku i glave, kako bi moglo da se izdigne i bez problema kreće.
  • Model oponašanja puzanja - deca najčešće oponašaju svoje roditelje, ako mu vi pokažete kako da puzi, motivisaćete ga da i on brzo uradi isto što i vi.

Posle određenog vremena, dete će savršeno savladati ovu veštinu, da ćete teško uspeti da ga zaustavite.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica