Uzimanje urina kod bebe je za novopečene roditelje uvek neprijatna situacija i nešto čega se plaše. Kako bismo vam olakšali muke, i naučili vas da pravilno uzmete uzorak, predstavljamo vam uputstvo korak po korak, ali i video snimak u kom je sve jasno prikazano.

Za početak, najvažnija je dobra higijena, kako osobe koja uzima uzorak, tako i bebinih genitalnih organa.

Pre nego što pristupite bilo kom koraku, najvažnije je da dobro operete ruke. Možete staviti i čiste rukavice ako vam je sigurnije.

Zatim toplom vodom i neutralnim sapunom operite genitalnu regiju bebe, i analnu takođe. Kod devojčica je obavezno da se razmaknu velike usne i da se ispere deo između malih i velikih usana odozgo na dole, jedan pokret i isperete pelenu. Ponovite sve dok sluzokoža ne bude bez ikakvih naslaga. Pokreti treba da su blagi i bez pritiska, a ako devojčica i posle toga ima belih naslaga, što je uobičajeno za novorođenče, ne insistirajte na skidanju jer mogu biti ostaci sirastog maza od rođenja, koji će vremenom nestati.
Kod dečaka pažljivo peremo celu regiju i vrh polnog organa, uz blago povlačenje kožice (samo onoliko koliko može bez sile).

Ostavimo dete bez pelene da se koža osuši, a onda pristupamo postavljanju kesice za urin.

Postavljanje kesice za urin

Kod dečaka:

Ukoliko imate pomoć neke odrasle osobe, biće vam mnogo lakše. Pre postavljanja kesice ponovo operite ruke i dobro ih posušite. Dečaka postavite u ležeći položaj, otvorite foliju kesice (postoji zarez na njoj koji pomaže lakše otvaranje kako bi sačuvali unutra kesicu za urin neoštećenu) i sa dva prsta izvucite kesicu ne dodirujući mesto gde se lepi kesica niti sam otvor. Kesica je unutra spakovana slepljena pa je vi, hvatajući je za prednju i zadnju stranu (kao što smo rekli bez dodirivanja otvora) raširite, tačnije "naduvajte".

Mama i beba
Shutterstock Mama i beba

Kod devojčica:

Stavite bebu u ležeći položaj. Tata, ili neko ko vam pomaže treba da drži bebu raširenih nogu savijenih u kolenu i kukovima, kao “žaba”, i da nogice drži čvrsto priljubljene uz podlogu kako bi imali bolji pristup

Otvaranje kesice je potpuno isto kao i kod dečaka i pranje ruku isto. Savet je da, pre lepljenja kesice, još jednom proverite da li je koža dobro suva oko usnica. Ukoliko jeste, nakon što ste prihvatili kesicu iz njene folije potrebno je da je raširite tako da vam se otvor kesice, tj. samolepljivi deo, "podeli" na pola kako bi jedna polovina lakše prianjala na jednu a druga na drugu usnicu kod devojčice. Pazite da ne dodirujete otvor rukama naravno. Ukoliko ste uspeli tako da je raširite baš kako je opisano, odlično, ukoliko niste nemojte se brinuti, ali je svakako “naduvajte” da može da otiče urin u nju. Raširenu kesicu, kojoj ste skinuli samolepljivu nalepnicu, pažljivo centrirajte tako da donji kraj otvora zalepite na samu međicu a ostatak samolepljivog otvora lepite duž leve i desne velike usne.

Znači, prvo donji kraj otvora zalepite tačno na predeo međice. Zato je važno da vam neko pomogne da drži bebu raširenih nogu i čvrsto priljubljenu uz podlogu.

Lepite polako, milimetar po milimetar, od međice na gore kako bi smanjili mogućnost ulaska vazduha i urina ispod lepljivog dela, jer će se tako lakše odlepiti pre nego uspemo da dobijemo urin u kesici. Kada ste zalepili probajte da povučete polako kesicu na gore, kao da želite da je odlepite, kako bi proverili da li kesica stoji čvrsto zalepljena. Ukoliko morate, povijte dete labavo da ostane mesta za kesicu.

Kada vidite da je urin u kesici, polako odlepite i prespite urin u sterilnu plastičnu posudu.

Pogledajte postupak u video snimku:

(Yumama)