Izbijanje zuba može biti veoma bolno i iscrpljujuće za vas i vašu bebu, ali odbra vest je da neće trajati večno, i biće mirnijih perioda kada desni ne bole toliko.

Često je potrebno nekoliko godina da bebi izađu svi mlečni zubi, pa se na vreme suočite sa tim da će potrajati. Ali na sreću, to nije beskrajna agonija. Izbijanje zuba izaziva bol samo u vreme kada zub probije desni, ali može da traje nekoliko dana.

"Izbijanje zuba može da počne kada vaše dete ima samo 3 meseca, ali često se prvi mlečni zubi pojavljuju kada dete ima između 6 i 9 meseci. Ne postoje stroga pravila, i svako dete je različito", kaže lekar opšte prakse.

Jedna majka je podelila i svoje iskustvo.

"Moje dete je napunilo godinu dana i nije imalo ni jedan zub. Zaista je prešla sve granice, ja mislim. Međutim, jedan dan na moru ja krenem da joj namažem gel jer se nešto uznemirila i shvatim da napipavam donje dve jedinice. Već sledećeg dana napipala sam i gornje. Tako da su njoj četiri zuba izašla odjednom i to sa 4 meseca. Danas ima dve godine, i dalje nema sve zube. Ukupno ih ima 10 i dva se spremaju za izlazak", rekla nam je mama Bojana.

Bol prilikom izbijanja zuba
Shutterstock Bol prilikom izbijanja zuba

Neka deca će plakati i biće im mučno, ali druga to neće ni primetiti.

Ovo je vodič za izbijanje zuba, prosečno:

5-7 meseci: Donji prednji zubi
5-8 meseci: Gornji prednji zubi
9-11 meseci: Gornje dvojke
10-12 meseci: Donje dvojke
12-16 meseci: Prve četvorke
16-20 meseci: Trojke
20-30 meseci: Druge četvorke i petice

Međutim, ni ovaj redosled ne mora da bude nužan. Nekoj deci čak izađe prvo trojka ili četvorka, nekada baš nema pravila.

(Yumama)