Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomozite svojoj bebi: 7 lakih načina da podstaknete učenje i ubrzate razvoj deteta

Podstaknite bebinu želju da se prilagodi svetu oko sebe tako što će raditi neobične i zanimljive stvari tokom dana. Mi vam nudimo najjednostavnije načine da pomognete bebi da uči i da se razvija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najčešća briga svake mame jeste da li će njena beba progovoriti, da li će naučiti boje, da li će moći da peva omiljene stihove pesama. Pogotovo mame koje rade puno radno vreme vode računa da svaki slobodan trenutak provedu sa svojom decom, da rade sa njima kako bi što bolje napredovala. Da li će deca zaostajati u predškolskom uzrastu, da li će kasniti u razvoju za ostalom decom vrlo je čest kod roditelja najveći su strahovi roditelja.

Pedijatri ističu da je svako dete sposobno da nauči stvari iz svoje okoline, samo ukoliko mu pomognete da stvori okruženje koje podržava njegovu želju za učenjem. 

Mi smo za vas izdvojili 7 lakih načina kojima ćete pomoći detetu da što brže uči.

Igrajte se sa decom

Igra je ključni faktor u izgradnji važnih socijalnih veština. Ne samo da ćete nasmejati svoju bebu kada stavite igračku na glavu, a zatim je sakrijete i tražite svuda oko sebe, već ćete stovriti osećaj povezanosti sa detetom i naučiti ga socijalnim veštinama i deljenju.

Koristite ruke

Pokrivanje očiju rukama, tapšanje i hvatanje omiljenih igračaka podstaći će bebu na aktivnost, a ukoliko u tim trenucima razgovarate sa njom pomoći ćete joj da nauči rane jezičke veštine. "okreti pomažu bebama da nauče značenje reči, recimo dok pevate i pokazujete to što pevate, na primer.

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Igra posuđem

Nastavnici svakodnevno gledaju decu školskog uzrasta kako se bore sa držanjem olovke ili upotrebom makaza. Razlog je možda u tome što mališani provode manje vremena igrajući igre u kojima koriste kukove i igračke koje razvijaju snagu ruku, a više vremena sa tabletima ili telefonima.

Pored toga što bi roditelji trebalo da ograniče vreme koje deca provode za ekranom, mogli bi da ih više zainteresuju za igre u kojima će razvijati mišiće i učiniti decu aktivnim. Možete im, na primer, dati u ruke kašike i činijice čime bi se oni zanimali. Eksperimentisanje sa posuđem je jednostavan način za podsticanje razvoja motorike. Vaše dete može steći iznenađujuću količinu veština na taj način.

Koristite što više reči

Studije pokazuju da što više razgovarate sa detetom i što više reči upotrebljavate, to će njegov rečnik biti bogatiji. Ukoliko dete gleda gumenu patku, razgovarajte o tome koje je boje i kako su patke u stvarnom životu zapravo smeđe i zelene, kao i kako rade njihova peraja pod vodom! Kada na vaše pitanje beba odgovori brbljanjem ili gugutanjem, zastanite da biste poslušali, a zatim odgovorite.

Razgovarajte o brojevima

Učenje razlike između "jedan" i "dva" temelj je razumevanja brojeva. Kako biste dete podučavali istaknite jednu stvar - recimo šolju - a zatim mu pokažite nekoliko šolja. U početku vaše dete može da koristi reč dva da označi bilo koji broj predmeta više od jednog, i to je normalno. To znači da ona razume da se dva razlikuje od jedan. To takođe znači da je spremna da uči o "tri"!

Jedite zajedno sa bebom

Trudite se da vreme ručka provedete sa bebom, pokušajte na interesantan način da prikažete jedenje i grickanje. Izgledajte uzbuđeno dok prinosite zalogaj ustima, to će vašoj bebi biti zanimljivo i gledaće vas sa punom pažnjom. Šanse su velike da će beba pokušati da vas kopira. Imitacija je moćno sredstvo za učenje i presudno je za prihvatanje društvenih normi.

Knjige su veoma važne

Čitanje knjiga ili slikovnica bebi doprinosi njenom bržem učenju i razvijanju jezičkih konstrukcija, što doprinosi boljem razvoju komunikacijskih veština. Kada pokazujete knjižice bebi, pričajte sa njom, pitajte je: "Šta vidiš? Ko je na slici? Koje je boje nešto?". Ova veštine predstavljaju sjajan način za uspostavljanje ranih temelja komunikacije. Nemojte popustiti sa slikovnicama bez reči koje pričaju priču, jer je otkriveno su da roditelji koji su koristili složenije reči i rečenice prilikom čitanja bebi doprineli su tome da beba bolje razume i razvije komunikacijske veštine.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica