Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebin drugi mesec

Beba postaje nestašnija ovog meseca, više se pokreće, a njeno "nezgrapno mrdanje" će vam često izmamiti osmeh.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Do kraja meseca, vaša beba bi trebalo da vas nagradi prvim osmehom. Polako se ustaljuje raspored hranjenja i spavanja, uspostavlja se svojevrsna rutina, a beba samu sebe smiruje sisanjem prstića ili cucle varalice. Ipak, ubedljivo joj je najlepše u vašem toplom naručju.

Motorika

Posmatrajte šta će se dogoditi kada je beba na leđima, a vi okačite neodoljivu igračku iznad nje. U odnosu na prošli mesec, beba je "mobilnija", a njeni pokreti postaju "prilagodljiviji". Moguće je da će pokušati da se protegne, kako bi dohvatila zanimljiv predmet, a potom i da ga zadrži. Ako joj ponudite zvečku, možda će biti u mogućnosti da je drži kratko vreme u svojim malim šakama. Protresite zvečku.

Sad ću da te uhvatim! Kada beba "usavrši hvatanje", pazite: vaša kosa, naočare, nakit, pa čak i nos - biće zgodni da ih ščepa, i to doslovno. Za nju će biti veoma zabavan dan kada bude u mogućnosti da drži zvečku koju ste joj stavili u ruke, a uskoro će otkriti i da je baš ona ta koja je prouzrokovala da zvečka napravi buku.se nasmešite.

Svaka beba na takvu stimulaciju reaguje drugačije. Neke mogu da gledaju i slušaju u čudu. Drugima će to da bude previše podsticajno, pa će početi da plaču. S obzirom da su bebe jedinstvene, i informacije obrađuju na svoje, individualne načine.

Osmeh!

Do kraja drugog meseca, moguće je da vam beba podari divan, bezubi osmeh - kao odgovor na vaš. Ako se to još nije dogodilo, sigurno će uskoro da se desi. Gledajte kako se celo lice vaše bebe ozari kada joj U isto vreme, možda će da pomera ručice, da diže obrve, ili da guče.

Konačno, nakon što ste se nekoliko nedelja brinuli o vašoj dragocenoj bebi u svakom trenutku tokom dana, ona vas nagrađuje ovim važnim korakom u svom razvoju. Budite nasmejani i pričajte bebi: ona voli da gleda vaše lice i da "razgovara" sa vama - kroz svoj način izražavanja.

Ležanje na stomačiću

Stavljanje bebe da spava na leđima je vrlo važno otkriće što se tiče prevencije sindroma iznenadne smrti odojčeta - SIDS (sudden infant death syndrome), koji je znatno češći kod prevremeno rođene dece. Kada je beba budna i zainteresovana za igranje, više vremena koje će provesti na stomačiću je važno za njen razvoj. Naime, udoban položaj na stomaku će joj pomoći da razvije snažne vratne mišiće - kada bude pokušavala da uspravi glavu, i dalje tešku za njeno nejako telo.

Smanjenje rizika od SIDS-a Sve je više dokaza koji podržavaju stavljanje dece u položaj za spavanje na leđima, zahvaljujući kojem je drastično smanjen procenat neobjašnjive iznenadne smrti. Spavanje na strani takođe smanjuje rizik. No, ove preporuke važe samo kada su u pitanju zdrava odojčad. Ona sa anomalijama gornjih disajnih puteva, gastroezofagealnim refluksom jednjaka, ili drugim problemima - mogu, ali i ne moraju da imaju koristi od spavanja na leđima. O tome bi roditelji trebalo da se posavetuju sa pedijatrom.

Do kraja ovog meseca, vaša beba će verovatno biti dovoljno jaka da drži podignutu glavu nekoliko trenutaka, kako bi "skenirala" sobu, zapravo pogledom podrobno ispitala šta se dešava oko nje. Zatim će, dok bude ležala na stomaku, početi da se podiže uz pomoć ruku, zahvaljujući čemu će da izgradi jak gornji deo tela i leđa. To će joj jednog dana pomoći da sedi, a zatim i da ustane.

Ipak, neke bebe se ne osećaju udobno u tom položaju, pa mogu da se unervoze. Odgovorite na bebinu reakciju onako kako vi mislite da treba. Uostalom, sam zvuk vašeg glasa može da mu bude uteha. Mada, nekim bebama je potrebna i "veza" sa toplim rukama roditelja.

Lepa glava

Kosti bebine lobanje su još meke, pa dugotrajno ležanje na leđima ponekad može da uzrokuje efekat spljoštenosti na stražnjoj strani glave, tačnije na potiljku. Mada, to je kozmetički problem i ne zahteva lečenje. Može da se spreči menjanjem položaja u kome se beba nalazi, odnosno naizmeničnim položajem glave tokom spavanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica