Do kraja meseca, vaša beba bi trebalo da vas nagradi prvim osmehom. Polako se ustaljuje raspored hranjenja i spavanja, uspostavlja se svojevrsna rutina, a beba samu sebe smiruje sisanjem prstića ili cucle varalice. Ipak, ubedljivo joj je najlepše u vašem toplom naručju.

Motorika

Posmatrajte šta će se dogoditi kada je beba na leđima, a vi okačite neodoljivu igračku iznad nje. U odnosu na prošli mesec, beba je "mobilnija", a njeni pokreti postaju "prilagodljiviji". Moguće je da će pokušati da se protegne, kako bi dohvatila zanimljiv predmet, a potom i da ga zadrži. Ako joj ponudite zvečku, možda će biti u mogućnosti da je drži kratko vreme u svojim malim šakama. Protresite zvečku.

Sad ću da te uhvatim! Kada beba "usavrši hvatanje", pazite: vaša kosa, naočare, nakit, pa čak i nos - biće zgodni da ih ščepa, i to doslovno. Za nju će biti veoma zabavan dan kada bude u mogućnosti da drži zvečku koju ste joj stavili u ruke, a uskoro će otkriti i da je baš ona ta koja je prouzrokovala da zvečka napravi buku.se nasmešite.

Svaka beba na takvu stimulaciju reaguje drugačije. Neke mogu da gledaju i slušaju u čudu. Drugima će to da bude previše podsticajno, pa će početi da plaču. S obzirom da su bebe jedinstvene, i informacije obrađuju na svoje, individualne načine.

Osmeh!

Do kraja drugog meseca, moguće je da vam beba podari divan, bezubi osmeh - kao odgovor na vaš. Ako se to još nije dogodilo, sigurno će uskoro da se desi. Gledajte kako se celo lice vaše bebe ozari kada joj U isto vreme, možda će da pomera ručice, da diže obrve, ili da guče.

Konačno, nakon što ste se nekoliko nedelja brinuli o vašoj dragocenoj bebi u svakom trenutku tokom dana, ona vas nagrađuje ovim važnim korakom u svom razvoju. Budite nasmejani i pričajte bebi: ona voli da gleda vaše lice i da "razgovara" sa vama - kroz svoj način izražavanja.

Ležanje na stomačiću

Stavljanje bebe da spava na leđima je vrlo važno otkriće što se tiče prevencije sindroma iznenadne smrti odojčeta - SIDS (sudden infant death syndrome), koji je znatno češći kod prevremeno rođene dece. Kada je beba budna i zainteresovana za igranje, više vremena koje će provesti na stomačiću je važno za njen razvoj. Naime, udoban položaj na stomaku će joj pomoći da razvije snažne vratne mišiće - kada bude pokušavala da uspravi glavu, i dalje tešku za njeno nejako telo.

Smanjenje rizika od SIDS-a Sve je više dokaza koji podržavaju stavljanje dece u položaj za spavanje na leđima, zahvaljujući kojem je drastično smanjen procenat neobjašnjive iznenadne smrti. Spavanje na strani takođe smanjuje rizik. No, ove preporuke važe samo kada su u pitanju zdrava odojčad. Ona sa anomalijama gornjih disajnih puteva, gastroezofagealnim refluksom jednjaka, ili drugim problemima - mogu, ali i ne moraju da imaju koristi od spavanja na leđima. O tome bi roditelji trebalo da se posavetuju sa pedijatrom.

Do kraja ovog meseca, vaša beba će verovatno biti dovoljno jaka da drži podignutu glavu nekoliko trenutaka, kako bi "skenirala" sobu, zapravo pogledom podrobno ispitala šta se dešava oko nje. Zatim će, dok bude ležala na stomaku, početi da se podiže uz pomoć ruku, zahvaljujući čemu će da izgradi jak gornji deo tela i leđa. To će joj jednog dana pomoći da sedi, a zatim i da ustane.

Ipak, neke bebe se ne osećaju udobno u tom položaju, pa mogu da se unervoze. Odgovorite na bebinu reakciju onako kako vi mislite da treba. Uostalom, sam zvuk vašeg glasa može da mu bude uteha. Mada, nekim bebama je potrebna i "veza" sa toplim rukama roditelja.

Lepa glava

Kosti bebine lobanje su još meke, pa dugotrajno ležanje na leđima ponekad može da uzrokuje efekat spljoštenosti na stražnjoj strani glave, tačnije na potiljku. Mada, to je kozmetički problem i ne zahteva lečenje. Može da se spreči menjanjem položaja u kome se beba nalazi, odnosno naizmeničnim položajem glave tokom spavanja.
PageBreak

Signali koje šalje beba

Do sada ste naučili kada vam vaša beba "kaže" pomoću nekih signala: "Da, ja volim ovo" ili, suprotno tome: "To baš ne volim", a ponekad zvuči i kao: "U pomoć!". U svakom slučaju, različiti su načini na koje bebe komuniciraju da bi privukle vašu ili pažnju drugih.

Razvoj jezika

Beba će početi da stvara različite zvuke, koji obično počinju samoglasnikom. Ona će, naravno, čuti sebe i nastaviti da "vežba", pokrećući jezik - kako bi ih ponovila. Vodite "razgovor" sa bebom tako što ćete da ponavljate zvuke koje ona proizvodi, a onda obrnite uloge - neka vam vaša beba "odgovori". Sledite njen pogled, da vidite da li nešto gleda. Možda "govori" o nekom predmetu, ili o drugoj osobi. Što god da je, ona "govori" vama, i obožavaće kada joj sa ljubavlju uzvraćate pažnju.

Smirivanje uz mamu

Bebe vole da sisaju. Bilo da se radi o dudi (varalici, laži), ćebencetu, tatinom prstu ili vlastitom palcu - sisanje je važna veština za bebu, koja joj obezbeđuje utehu. Dobar način da se beba opusti jeste i nežno

Učim da komuniciram...Komunikacija između mame i bebe se odvija mnogo pre nego što dete izgovori svoje prve reči. Majke su naučile da razlikuju plač "gladi", od jecaja koji govori: "Ja sam usamljena, molim te da me uzmeš u naručje". Beba reaguje na glas svoje majke kontaktom očima, gukanjem, "kikotanjem", maše rukama i nogama...

savijanje ručica na njene grudi, a potom umotavanje u mekani pokrivač ili, još bolje, stavljanje u sigurnost vaših ruku. Ovaj položaj tela je umirujući, fizički podsetnik na bezbedan, topao svet iz kojeg je došla - na mamin stomak.

Raspoloženje i ponašanje

Do sada ste videli svoju bebu u različitim raspoloženja i oblicima ponašanja. Ali, takva stanja su normalna i pomažu joj da "prebrodi" dan. Teško je dati njihov jednostavan opis, jer on ima svojevrsna ograničenja.

Kako je lep ovaj svet!

Krajem drugog meseca, beba najčešće voli da se drži uspravno, licem okrenutim ka spolja. Jer, ona sada može da vidi mnogo više ispred sebe - razna "čudesa" i zanimljive prizore, kao što su: voda, životinje, druga deca i, naravno, baka i deda koji je mnogo vole. Stavljanje vaše bebe u "zavaljen" položaj u ležaljci, bezbedna je pozicija za nju da vidi uzbudljiv prizor koji joj pruža njeno neposredno okruženje.

Bebe obožavaju da ih roditelji nose, pre svega zbog doživljenog osećaja pripijenosti uz njihovo toplo telo. No, pojedine bebe će želeti samo da se ušuškaju u roditeljskom naručju, licem oslonjenim na njihove

Igrajte se sa bebom Biće vam veoma uzbudljivo kada beba ne bude više samo pasivno ležala, već počne da reaguje na vaše pokušaje da je zabavite. Prema stručnjacima koji brinu o zdravlju i dobrobiti dece, kao i o njihovim porodicama, igra nije samo zabavan način da (napokon!) provedete vreme zajedno, već takođe pomaže da se beba i vi dalje zbližavate, a utiče i na razvoj socijalnih veština kod deteta

grudi, kako bi slušale umirujuće otkucaje srca.

U periodu kada mislite da je vaša beba spremna za nove doživljaje, stavite je u kolica ili ležaljku i okrenite licem prema okruženju. Za nju će biti prava "poslastica" da vidi svet oko sebe. A za vas, biće dobra prilika da tu "pauzu" iskoristite da odradite bar nešto sa beskrajne liste poslova koji prate roditeljstvo.

Pomoć na putu razvoja

Pošto ste dobro razmotrili razvoj vašeg deteta, zapamtite da su sve bebe jedinstvene. Svaka je posebna na svoj način. Stoga, bez obzira da li vaša beba rano ili kasno doseže razvojne prekretnice, odnosno za nju veoma važne stadijume razvoja, ona sledi svoj razvojni put.

Uostalom, linije razgraničenja između prvih meseci života su prilično nejasne, fluidne. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi razvoja vaše bebe, ili ste zbog nečeg zabrinuti, obavezno se konsultujte sa pedijatrom.

Tekst priredila Snežana Damnjanović Mitić