Masaža je jedan od najstarijih načina lečenja. Ime joj potiče od arapske reči „massa«, što znači - dodir, a pominje se u starim kulturama Indije, Grčke, Kine, Egipta i Rima. Sve je popularnija i kod nas, a blagotvorna je i za bebe

O  važnosti masaže smo razgovarali sa Peđom Filipovićem, kreatorom masaže i velnes koncepta.

Šta je osnovni cilj masaže?
- Da se ubrzava cirkulacija, pospešuje krvotok - što znači da se u telu poboljšava razmena materija, i da se sve ćelije snabdevaju kiseonikom i hranljivim materijama, a da se iz njih izvlače metabolički otrovi, toksini. Samim tim se ubrzavaju procesi detoksikacije, izbacivanja otrova iz tela. Masažom se omogućava i izbacivanje viška zadržane tečnosti u telu, što je

Masaža kao osnova za komunikacijuUstanovljeno je da deca koju su kao bebe masirale mame ili tate - u periodu adolescencije nemaju problem u komunikaciji sa roditeljima.  Takođe, lakše se prilagođavaju spoljašnjem svetu i imaju manji problem sa samopotvrđivanjem

automatski rad na imunom sistemu, jer se iz limfnog sistema u određenim situacijama izvlači deo limfe koji se zadržava u međućelijskom prostoru. To su otoci sa kojima se srećemo u stomaku, rukama, na licu.

Od kojeg je uzrasta masaža moguća i blagotvorna?
- Masaža se primenjuje od samog rođenja. Postoji model i sistem masaže beba, pa predškolske, zatim školske dece, masaža omladine i masaža odraslih. Različita je i deli se zato što su kod dece metabolički procesi znatno ubrzaniji, pa se ne primenjuje masaža koja je gruba, stimulativna, koja dodatno ubrzava metabolizam. Kod dece treba da budemo jako obazrivi sa masažom. Preporučuje se od prvog dana, i trebalo bi da je rade roditelji. Ne zato što je to terapeutu teško, već je važno da dodir, koji bebi mnogo znači, ostvare roditelji, a terapeut je taj koji će da ih obuči.

Idealno je da beba prođe kroz petominutni program masiranja, a to je svakodnevno utrljavanje ulja, koje ima svoj smisao: stimulisanje cirkulacije, rad na sazrevanju refleksa, rad na struktuiranju mišića i njihovom boljem razvoju.

Utrljavanje toplih ulja je dobar uvod u vežbice i prepovijanje. Važno je da roditelj koji komunicira sa svojim detetom dok razvija tu taktilnu draž, već od početka razvija i osećaj telesne celovitosti, odnosno prihvatanja sebe. Tačnije, samospoznaje sebe u smislu da, kada masira bebinu nožicu, uradi to uz poljubac, uz nežnosti, govoreći bebi imena delova tela. Tako se razvija i auditivni model, veza između toga gde je dodirnuto i kako se zove deo tela koji se dodiruje.

PageBreak

Koliko i kako masaža može da pomogne deci koja imaju neki problem?
Masaža ima posebno mesto kod dece sa posebnim potrebama, upravo iz navedenog razloga: celovitosti doživljaja, povezivanja taktilnog, vizuelnog i auditivnog razvijanja svih draži na pravi način.

U čemu je tajnaOno što masaža nosi kao značajnu dimenziju, jeste ljudska komunikacija ruku sa telom. Još ako je ona u sklopu porodice, onda je prisutan i multidimenzionalni efekat, zato što se tu stalno razmenjuje ljubav, razmenjuje se želja da pomognemo nekome, osećaj pripadnosti. Znamo koliko je dodir važan od samog detinjstva, od našeg dolaska na svet, pa - na kraju, i do odlaska sa ovog sveta.

Važan detalj: Uz tepanje, moraju jasno da se čuju svi glasovi, kako se ne bi dogodilo da u petoj ili šestoj godini dete mora da ode do logopeda jer ne izgovara jasno sve glasove, pa umesto "supica", "ručica", govori "jupica", "lucica". I važno je da u toku masaže majka ili otac budu dobro raspoloženi, nasmejani, strpljivi dok se dete vrti, jer ono sve vreme upija njihovu priču.

Na šta još skrećete pažnju roditeljima pri masaži beba?
- Roditelje često brine koliko jako da pritisnu a da ne povrede bebu. Najidealniji kod beba je onaj pritisak kojim pritiskamo svoje očne jabučice onoliko koliko nam prija. To je maksimalni pritisak kojim masiramo bebu. Sve dalje je jako za tu strukturu «krofnice».

PageBreakNa tržištu postoje razni preparati za masažu beba. Šta je  najbolje?
- Svetske kulture, koje su daleko u masaži starije, smatraju da su za masažu beba najlepša prirodna ulja. Najbolje je svetlo susamovo ulje, blago zagrejano, zato što fantastično utiče na kožu: neutralno je, nema nikakve hemije u sebi. Ono se  preporučuje i kod masaže trudnica, kao prevencija strija. Ništa se od sintetičkih preparata, posebno mirišljavih ne koristi. Jer, šta god se nađe od hemije u tim preparatima, utrljavajući ih u kožu - ubacujemo u telo i sve te sastojke. Ako je to hemija, ako nije prirodan preparat, on će kroz cirkulaciju da prođe kroz jetru, bubrege.

Nedopustivo je da tako nešto priredimo bebi, da zagušujemo njenu jetru, pravimo promene na koži, da se ona posle osipa, peruta. Masaža, kada je beba u pitanju, zaista ima uticaj i na imunitet deteta. Jer, deca koja se redovno masiraju, i koja su na taj način pažena i mažena, daleko su jača po strukturi imuniteta. To, opet, nije slučajno, jer masažom stalno radite na cirkulaciji i oslobađate disajni prostor, pa deca imaju manje problema sa bronhijama, astmom... Čak se preporučuje da se mirišljavi preparati koje odrasli mogu da koriste, ne primenjuju sve do 18. godine.

Da li se masira celo telo?
- Postoje delovi tela koji se nikada ne pritiskaju, ne gnječe. Kosti se nikada ne masiraju (kolenjača, pršljenovi). Obazrivi smo kod masaže prstića, gde je sve osetljivo: masiramo jagodice, ali vodimo računa o zglobovima, i jako se vodi računa o masaži lica! Ni teme se ne dira, dokle god se fontanela ne zatvori.

Kod beba je vrlo važna blaga masaža stomaka, koja se uvek radi u smeru kazaljki na satu, zato što se prati sadržaj kretanja u crevima. I to je prirodna fiziologija.
Blagom masažom stomaka se oslobađaju gasovi kod beba koje imaju problem, i omogućava izbacivanje stolice kod onih koje imaju problem sa čvrstom stolicom. Najbolje je da to radi mama ili tata - da maze stomačić, ljube, zagrevaju ga i pomažu svojoj bebi lakše bivstvovanje na planeti Zemlji.

Mirjana Ajbl


Pogledajte prilog o pravilnoj masaži novorođenčeta…