Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prednosti Sling marame

Saznajte zbog čega je Sling marama odličan izbor za nošenje bebe...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako se po rođenju, presecanjem pupčanika, prekida direktna fizička veza bebe i majke, ona se nastavlja u prvoj godini života kroz sisanje, nošenje, grljenje, maženje... Mama i beba najveći broj aktivnosti obavljaju zajedno, što čini da se beba oseća dobro. Mama ili osoba koja brine o njoj - postaje joj bliska i prepoznatljiva, što razvija osećaj sigurnosti i poverenja.

Roditeljima je teško da u prvim mesecima prepoznaju bebine potrebe i odgovore na njih, često se dešava da je hrane umesto da je nose. Ali, takođe se dešava i da mame instinktivno reaguju i uzimaju bebu u naručje svaki put kada zaplače - i to češće nego što okolina odobrava, pa zbog toga trpe kritike.  

Kako je najbolje nositi bebu?

Nema jedinstvenog recepta koliko treba nositi bebu. Jer, pre svega, bebe su jako različite, a samim tim ni njihove potrebe ne mogu da se zadovoljavaju na isti način. Prevremeno rođenim bebama je potrebno da se, na neki način, stvore uslovi kao da su još uvek u stomaku. To se najbolje ostvaruje pomoću direktnog kontakta kožom na kožu, uz osluškivanje otkucaja srca majke.

U čemu nositi bebu kad krenete u šetnju?

Za ovakve situacije, veoma su pogodne Sling marame za bebe. U pitanju je komad tkanine sa dva plastična prstena na jednom kraju, kroz koje se provuče drugi kraj. Obmotana oko vašeg tela, od jednog ramena do suprotnog kuka - formira nosiljku u kojoj je beba. Ovo je jedina stvar koju beba ne može da preraste, pa nema potrebe za kupovinom nove, sve dok dete ima potrebu da bude nošeno. Pored nekoliko načina na koje dete može da se nosi, i u toku samog nošenja postoji mogućnost podešavanja - na primer, ukoliko bebu treba da dojite, i ponovnog vraćanja u položaj za nošenje.

Zašto je ona bolje rešenje od kengur nosiljke?

Često se dešava da roditelji koji koriste kengur nosiljku imaju problem, ukoliko su različite konstitucije, jer ne mogu oboje da je stave, što nije slučaj sa Sling maramom. Njena prilagodljivost je velika - kako za onog ko nosi bebu, tako i za samu bebu, ili za veće dete koje je u njoj, u zavisnosti od željene aktivnosti.

Od čega je napravljena marama?

Marama se pravi od različitih materijala. Prednost prirodnih je dobra ventilacija, što omogućava da ne dođe do pregrevanja bebe - jer je njoj, inače, toplo od blizine vašeg tela. Takođe je važno da je tkanina čvrsta, kako bi održavala pravilan položaj bebinih leđa - kičmeni stub mora da bude prav. Obavezno treba proveriti da li su prstenovi testirani na opterećenje, da ne bi došlo do njihovog pucanja i povređivanja bebe. Kada su svi kriterijumi za bezbednost zadovoljeni, obratite pažnju na deo koji ide preko vašeg ramena - on ne sme da vas sputava pri pokretu ruke, a treba i da prati oblik ramena, da vas ne bi bolela leđa pri nošenju bebe.

Povezane vesti

Prednosti Sling marame u odnosu na druge vrste nosiljki

- položaj bebe je prirodniji,

- beba je mnogo bliže uz vas,

- možete da je dojite dok je u njoj,

- marama je izuzetno lagana,

- može da se spakuje i ne zauzima puno prostora,

- leđa vas ne bole jer ne morate da joj se prilagođavate...

Povezane vesti

Raznovrsna iskustva

Ukoliko ste pristalica prirodnog, "spontanog" odgajanja bebe, sigurno ćete biti zagovornik Sling marame. Međutim, ona nekim roditeljima ne deluje bezbedno. Oni i njihova beba nemaju potrebu za čestim nošenjem, ne osećaju se dobro u tom položaju. No, važno je znati da ni preterano nošenje nije dobro za bebu, jer su njoj potrebni i drugi položaji, koji joj omogućavaju raznovrsna iskustva.

*U prva tri meseca, bebu ne treba da podižete pasivno, već da je dovodite u odgovarajući položaj, obazrivo - dok ne uspostavi kontrolu glave. Nošenje treba za bebu da bude aktivno, da ona učestvuje u njemu.

*Od trećeg do šestog meseca, beba se okreće prema izvoru zvuka, reaguje na lica osmehom. Razvija se njena vizuelna i prostorna percepcija, kao i socijalni kontakti, pa joj je potrebna stimulacija za te aktivnosti.

*U periodu od šestog do devetog meseca, beba dobro održava uspravan položaj u naručju, tako da majka može da je nosi i na boku. Iako joj je trup dosta stabilan, beba se još uvek pridržava za majku.

*Od devetog do 12. meseca, beba je izuzetno aktivna u naručju, menja položaje. Ne oseća strah, već se oseća sigurno. Zauzima sedeći položaj i priprema se za stajanje. Korišćenje nosiljki treba da bude dozirano, onoliko koliko je potrebno da se beba transportuje. Ostalo vreme treba da bude u položajima koji stimulišu njen motorni razvoj i omogućavaju maksimalnu aktivnost.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica