Beba plakanjem jednostavno pokušava da tako razgovara sa vama, privuče vam pažnju da bi je umirili, upozori ili prosto se mazi. Evo različitih razloga zašto bebe plaču, kako prenosi Parenting First Cry:

1. Bebi je neprijatno

Ovo se može desiti bilo kada, posebno kod malo starijih beba. Možda neće želeti da budu tu gde jesu ili možda žele da ih neko drugi drži, ili da se fizički osećaju nelagodno. Beba može nastaviti da plače dok ne dobije ono što želi. Mogu se mnogo migoljiti i histerično plakati.

Šta treba da uradite

Ako je beba sa nekim i plače, pokušajte da promenite i mazite bebu da vidite da li je to umiruje. Ako ne, položite bebu u krevetac ili nosiljku i razgovarajte s njom nežnim i umirujućim tonom.

2. Beba je umorna

Beba može plakati da pokaže da je umorna i da želi da spava. Ovo može biti praćeno zevanjem, zatvaranjem očiju, trljanjem očiju ili sisanjem palčeva. Plač može biti visok i često počinje kao kratko kmečanje koje se pojačava sve dok se njihove potrebe ne zadovolje.

Šta treba da uradite

Najbolja stvar u ovom slučaju je da započnete vreme spavanja pre nego što se beba umori. Da biste to uradili, prvo ćete morati da posmatrate obrasce spavanja vaše bebe.

3. Beba ima kolike

Grčevi kod beba su preterani plač i nervozno ponašanje bebe iz nepoznatih razloga. Ponekad to može biti zbog gasova ili problema sa varenjem. Plakanje sa grčevima se opisuje kao dugi periodi plača sa intenzivnim jaucima ili vriscima.

Šta treba da uradite

  • Utešiti bebu sa kolikama nije lako. Evo nekih stvari koje možete da uradite:
  • Povijanje celog tela – Ovo vašem detetu daje osećaj sigurnosti i udobnosti.
  • Trljanje leđa – Lagano trljanje leđa ili masaža mogu pomoći u smirivanju vaše bebe sa grčevima,
  • Hodajte ili stenite – Ritmički pokreti pomažu u ublažavanju nekih tegoba.
  • Bele buka – Ovo može pomoći da se vaše dete smiri i možda ga uspava.

4. Beba je gladna

Kod beba, plač od gladi u početku može zvučati kao nemirni plač, nakon čega plač postaje besomučniji i glasniji. Ova vrsta plača često zvuči kao sirena.

Šta treba da uradite

Jedino rešenje ovde je da ih nahranite. U stvari, ova vrsta plakanja može vam pomoći da bolje pratite vašeg mališana, pomažući u stvaranju rutine.

5. Beba ima prljavu pelenu

Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto vaša beba možda plače. Niko ne želi da nosi punu pelenu jer je neprijatno. Vaša beba će vam reći da li joj je pelena puna plačem. Ova vrsta plača može biti kmečanje, nazalno i uporno. Kratak plač često prati duži.

Šta treba da uradite

Prva stvar koju treba da uradite je da proverite pelenu. Ako je zaprljano, dobro očistite područje pelena i ostavite ga malo otvoreno. Višak vlage može dovesti do pelenskog osipa, a to ne želite! Ako je čista i vaša beba je upravo jela i počne da plače, najverovatnije je podrigivanje ono što joj treba. Podrignite ih i vidite da li će biti bolje.

6. Beba je previše stimulisana

Previše svetla, zvukova, buke ili iskustava koja se dešavaju zajedno može preterano stimulisati vašu bebu do tačke u kojoj počinje da plače. U ovom slučaju, plač može zvučati kao intenzivan sa padom visine.

Šta treba da uradite

Morate da promenite okruženje vaše bebe. Odnesite ih u slabo osvetljenu sobu i pustite zbuk bele buke ili umirujuću muziku. Takođe se pobrinite da temperatura u prostoriji bude prijatna, ni previše topla ni prehladna.

7. Bebi je dosadno

Ponekad bebe samo žele malo pažnje. Ako im nemirnost ne pomogne da privuku vašu pažnju, to može brzo da pređe u plač koji se smenjuje sa kmečanjem. Obrazac plača je sličan onom kod prestimulisane bebe.

Šta treba da uradite

Vaš prvi instinkt bi bio da zgrabite igračku ili nešto drugo što se vašoj bebi sviđa. U zavisnosti od toga šta smatrate prikladnim u ovom trenutku, možete dozvoliti bebi da se sama umiri ili možete da je podignete da biste je utešili.

8. Beba je bolesna

Uz plač, morate paziti i na druge simptome kao što su letargija, curenje iz nosa ili groznica. Ova vrsta plakanja je konstantna i može potrajati da se smiri.

Šta treba da uradite

Pokušajte da umirite bebu, ali pazite na ozbiljnije simptome kao što su groznica ili povraćanje. Potražite stručnu pomoć ako mislite da je vaša beba bolesna. Vremenom, roditelj ili staratelj nauče da razlikuju različite plače.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa