Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUŠICA JE DOJILA 5,5 GODINA - PRVO DETE U TANDEMU SA DRUGIM, A ONDA JE DOŠLO I TREĆE: Šta o dugom sisanju kaže babica

Autor Teodora Andrić

Mama Dušica je starije i mlađe dete dojla zajedno, a onda je dojila i treću bebu - babica otkriva kada majke treba da prestanu i šta da prate!

 Mama prvo i drugo dete dojila zajedno u tandemu. Izvor: Youtube/Printscreen/PRVA

Koliko dugo treba da dojim dete? Mnoge mame postavljaju ovo pitanje, a neke ističu kako im je perido odvikavanja bio traumatičan, kako za njih, tako i za dete. Na društvenim mrežama pojavila se diskusija u kojem su mame iz Srbije istakle da su dojile dete do 5. godine, a mnogi su smatrali da je ovo "bolesno" i nedolično, kako su naveli u komentarima.

Dušica Stamenković, poznata kao "Ignjatova mama" i vaspitačica, ispričala je svoje iskustvo o dojenju u emisiji "Jutro" na TV Prva. Kako je navela, ona je svoje prvo dvoje dece dojila u tandemu, a sa trećim je samo nastavila, tako da ima staž dojenja od preko 5 godina. Ovo je Dušičina priča:

"Ja imam troje dece i prvo dete sam dojila do njegove 3. godine, ne znam tačno do kad, prestalo je spontano. Ja sam pratila potrebe deteta, kako se ja osećam, i zajedno smo nekako bili u tome. Najstarije dete je imalo godinu i po dana kada sam zatrudnela, nisam planirala da dojim tokom trudnoće, to se spontalno namestilo. On nije bio mnogo zahtevna beba kada je dojenje u pitanju. Dešavalo se da jedan dan traži da sisa, dva dana da ne traži i meni to nije bilo naporno. Nisam planirala, spontano se desilo da dojim tokom trudnoće. I drago mi je što sam osetila kako je to dojiti u tandemu. Drugo dete je devojčica, oni su danas nekako neobično povezani, brinu jedno o drugom i verujem da je to tandemsko dojenje uticalo na to."

Mama je objasnila da joj tandemsko dojenje nije predstavljalo problem, već joj je donelo više koristi:

"Kada se žena porodi, pojačana je laktacija i meni je značilo što dojim tandem, jer taj višak mleka koji nova beba ne može da postigne da sisa, meni je značilo što imam starije dete koje može sve da reguliše, tako da mi je taj period ostao u lepom sećanju. Tandemsko dojenje nije trajalo svakodnevno i nije bilo toliko često, možda jednom dnevno, ili jednom u dva tri dana - kada starije dete oseti potrebu, ne više da se pomazi sa mnom kao majkom, više sa sestrom, da je grli, zajedno su bili u tome."

Kada je zatrudnela 3. put, Dušica je imala pauzu u dojenju, ali to se dogodilo isto tako spontano, a onda je treće dete dojilo:

"Drugo dete je imalo godinu i po dana kada sam ponovo zatrudnela i desilo se da sam dojila negde do 4,5. meseca treće trudnoće i nekako se spontano desilo da je dete prestalo da sisa i to je jedina pauza u mom 5,5 godina dugom stažu dojenja - jedina pauza koju sam imala je tih 4,5 meseci tokom treće trudnoće."

"Meni dojenje nije predstavljalo veliku obavezu i stres, nekako je išlo spontano. Ja sam dojila svoju decu na zahtev, ali sam malo i kontrolisala te zahteve. Ako znam da dete češće hoće da sisa ne nosim otvorene majice, ili ako želim da ga uobročim, onda spremam drugačije aktivnosti, više smo napolju..." - ističe Dušice i navodi da tokom procesa dojenja treba slušati savetnice za dojenje i lični osećaj.

Kako je mama Dušica prestala da doji, da li je period odvikavanja bio težak:

"Period odvikavanja nije bio traumatično, jer je sve išlo spontano. Deca rastu, imaju neka druga interesovanja. Treće dete sam dojila nepunih godinu i po dana, naspram prvog koga sam dojila tri godine. Mislim da je to do tipa ličnosti deteta. Prvo dete nije neka maza, to je bio jedini momenat kada se ono primiri i mogu da ga zagrlim i pomazim, pa je možda i zato duže dojeno, dok je treće dete samo po sebi maza i ono se non stop mazi, pa sam tu neku potrebu za takvom nekom bliskošu i mir koji imam kada ga zagrlim zadovoljavala na drugi način, nije bilo nužno da dojim dete da bi ga primirila."

Babica Divna Miljković rekla je da podržava osećaj koji majka ima koliko dugo treba da doji dete i prateći potrebe deteta. "Mislim da je to ključno, svakako i savete pedijatre, ali mislim da je ovo primarnije, da žena prati svoj osećaj, da posmatra svoje dete i da ga doji koliko ona misli da treba."

"Kao babica ne bih podržala baš toliko produženo dojenje, osim ako ženi, iz nekih razloga, odnosno detetu nije potrebno. Na primer, iz emotivnih razloga." - objasnila je babica i dodala: "Same mame mogu da se "navuku" dojenje, to je i njima sama navika i onda produžavaju iz tog razloga. Nema tu negde koristi. Najvažnije je dojenje u porvoj godini, posebno u prvom mesecu. Moj stav o produženom dojenju, nisam nešto da podržavam, ali ako žena to odluči, to je u redu."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:39
Kako da dojenje bude udobno i mami i bebi
Izvor: TikTok/thelatchrn
Izvor: TikTok/thelatchrn

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica