Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO DETE IZBEGAVA ZAGRLJAJE, POLJUPCE I MAŽENJE: Mnogi roditelji pomisle na autizam, ali psiholog otkriva razloge

Zašto dete izbegavad a se mazi, grli i ljubi - psiholog otkriva koji su najčešći razlozi i šta možete da uradite.

 Zašto dete ne voli da se grli i ljubi. Izvor: Shutterstock

Dok se neke majke žale na da ih deca stalno drže za ruku, "lepe" se za njih i da bez njih ne mogu da odmaknu nijedan korak, druge brinu zašto njihovo dete odbija poljupce, maženje i zagrljaje.

Šta roditelji najčešće misle u sličnoj situaciji:

  • Verovatno me ne voli.
  • Da li ima autizam?
  • Verovatno ga pogrešno vaspitavam.

Dečiji i porodični psiholog Natalija Bondarenko otkriva šta može da znači to što dete izbegava zagrljaje i maženje:

Zapravo, nije jednostavno dati odgovor na ovo ponašanje. Možda postoji nekoliko razloga zašto se to dešava. Za početak, preporučujem da analizirate kako je u vašoj porodici uobičajeno da pokazujete emocije. Možda dete čita vaše ponašanje. Razmislite o tome kako vi i vaš supružnik komunicirate jedni sa drugima i pokazujete emocije, kako komunicirate sa svojom majkom. Ako beba ima braću ili sestre, kako pokazati osećanja prema njima. Koliko često dete vidi svoju majku kako grli baku? Ako ovakva briga nije prihvaćena u vašoj porodici, nemojte da se čudite što se i dete tako ponaša.

Takođe, razlog ovakvog ponašanja može biti i neuspešno odabran trenutak za zagrljaje. Možda ste prišli detetu kada je bilo zainteresovano za igru ili je gledalo crtani film. Obratite pažnju na to kako vi reagujete ako vam tokom razgovora sa drugaricom priđe i skrene pažnju na sebe. Postavite sebi pitanje: "Da li ignorišem dete dok ono traži pažnju, a ja koristim telefon, pričam sa nekim ili gledam film...?


Moguće je jednostavno da je vaše dete upravo takvo, da na drugačije načine iskazuje emocije. Ukoliko primetite da vaše dete ne voli da se grli, pokušajte da razgovarate sa njim, posmatrajte njegovo ponašanje, nudite nežne zagrljaje nekoliko puta dnevno i posmatrajte njegovu reakciju. Ako može da izrazi svoja osećanja na druge načine, onda je to samo odlika njegovog karaktera.

Može li se ovo nekako promeniti? Naravno, možete i treba da radite sa taktilnošću deteta. Prvo, bilo bi lepo razgovarati sa detetom i razumeti zašto ima takvo ponašanje. U ovom trenutku važno je pažljivo slušati dete, da čujete šta tačno želi da kaže.

Drugo, pored zagrljaja, postoje milioni drugih gestova koji pokazuju vašu ljubav i nežnost. Osmislite svoj, koji će vam biti prijatan. To će biti vaša tajna i poseban način izražavanja osećanja, biće jedinstven, za razliku od bilo čega drugog. Postoji mnogo knjiga za decu koje govore o razvoju taktilnosti deteta. Proučite literaturu i, možda, u njoj pronađete odgovore na svoja pitanja.

Neki uznemireni roditelji brinu da njihovo dete ima poremećaj autističnog spektra (ASD). Karakteriše ga nedostatak socijalnog kontakta deteta sa drugim ljudima. Ali kod takvog poremećaja, simptomi nisu ograničeni samo na strah od zagrljaja, već moraju postojati i drugi signali. Ako vas nešto brine, bolje je da se obratite dečijem psihijatru ili psihologu.

Svaki problem zahteva vreme i pažnju. Ispravno je da roditelji gledaju svoju decu i da su zainteresovani da reše probleme koji ih muče. Ako ne možete sami da shvatite situaciju, uvek možete kontaktirati specijaliste.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica