Postoji lista stvari koje su neophodne da vas čekaju kod kuće kada izađete iz porodilišta. Oporavak nakon porođaja traje i zahteva posebnu negu kako biste se što pre oporavile i posvetile bebi. Prema preporukama medicinskih sestara i iskusnih mama, ove stvari obavezno nabavite pre porođaja:

Mrežaste gaće i posebni ulošci

Normalno je da nakon porođaja imate krvarenje koje može da potraje i do šest nedelja, to su lohije. Na početku ono će biti obilno, zato je najvažnije da kupite mnogo pakovanja posebnih uložaka.Takođe važno je da ne oblačite neko vreme običan donji veš već da korosite jednokratne mrežaste gaćice. Pre svega da bi vam koža bolje "disala" zbog rane i takođe da biste izbegle infekcije usled krvarenja.

Jednokratne prostirke za krevet

Ovo je dovoljno da imate samo u periodu prve dve nedelje nakon porođaja zbog obilnog krvarenja i da ne biste morale da perete posteljinu svaki dan. Takođe ginekolozi preporučuju da ranu od epizotomije što više "sušite" na vazduhu da bi što pre zarasla. Tako da dok ležite ne stavljajte uloške, nego samo ispod postavite prostirku.

Antiseptik za ranu

Rana od epiziotomije zahteva posebnu negu kako bi se izbegle komplikacije, najvažnije je da kod sebe imate dobar antiseptik koji će je dezinfikovati i pomoći da brže zaraste.

Mama, beba, lekovi
Shutterstock Lekovi protiv bolova

Lekovi protiv bolova

Za lekove obavezno vodite računa šta smete da pijete posebno ako dojite bebu. Najbolje je da još u porodilištu vidite šta preporučuju da pijete protiv bolova, koliko dugo i koliko često.

Pumpica za izmlazanje

Oko ovog proizvoda se najviše vodi polemika, da li je neophodan ili ne, posebno ako se uzme u obzir da nije jeftin. Ukoliko dojite i imate dosta mleka onda će vam pumpica biti spas. Ukoliko ne dojite onda su to samo bačene pare, odluka je na vama.

Grudnjak za dojenje

Postoje specijani brushalteri koji će vam biti od velike pomoći dok dojite bebu, posebno ako niste kod kuće. Imaju posebnu kopču koja se lako skida i ne remeti bebu dok sisa.

jastuk za dojenje.jpg
Shutterstock 

Krema za bradavice i tuferi za grudi

Takođe se odnosi najviše na prve mesece dok beba ne ojača i krene lepo da sisa i izvlači mleko. Da biste izbegle neprijatnost fleka na majici i da bi umirile bolne i ispucale bradavice, onda obavezno kupite ova dva proizvoda. Ragade na bradavicama znaju biti jako bolne i dovesti do prekida dojenja bebe, zato koristite kremice koje će vam sigurno pomoći.

Jastuk za dojenje

Takođe mnoge mame tvrde da im je mnogo značio, i da je jedan od stvari koje su najviše koristile. Ukoliko ga nemate i od trudničkog jastuka možete da napravite dobar naslon za vas i dobru potporu za bebu dok sisa.

(Yumama)