Nedelja u kojoj se nalazimo je sedmica dojenja- dani kada želimo više da saznajemo i istražujemo o jednom od najlepših kontakata mame i bebe. Često postoji dilema šta mame treba da jedu tokom dojenja, koje namirnice su dozvoljene, a koje nisu.

Lubenica je kraljica leta, omiljena poslastica tokom toplih dana, a da li je dozvoljena tokom dojenja, otkriva ruski pedijatar Darija Moisejeva.

Ranije lekari nisu preporučivali da se jede lubenica tokom dojenja. Majke su bile uplašene raznim simptomima koje bi se zbog konzumiranja lubenice mogle pojaviti kod bebe - nadutost, gasovi, dijatreja itd. Kao najveću manu lekari su isticali da je lubenica u stanju da akumulira veliku količinu nitrata koje dobija iz zemlje. Oni utiču na sastav majčinog mleka i izazivaju neželjene reakcije kod deteta.

Međutim, nitrati su u izvesnom smislu rehabilitovani. Ne samo da neki od njih mogu blagotvorno uticati na cirkulatorni sistem – doprinose vazodilataciji (širenje krvnih sudova), već 80% svih nitrata dobijamo iz zelenila i povrća, a šargarepa je lider po sadržaju. Nitrati iz biljne hrane nisu povezani sa rizikom od raka, za razliku od onih koji se nalaze u prerađenom mesu.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) odredila je dozvoljeni dnevni unos nitrata dnevno: 3,7 mg na 1 kg telesne težine. Malo je verovatno da će majka pojesti toliko lubenice da bi to moglo da naškodi njoj i Ali ipak, važno je imati meru.

Koja je korist od lubenice?

Pulpa lubenice ima veoma bogat sastav - lako svarljivi šećeri, elementi u tragovima - kalijum, magnezijum, gvožđe, prirodni antioksidans - likopen. Ali njegova glavna prednost je visok sadržaj folnekiseline – upravo one koja se ženama prepisuje čak i tokom planiranja trudnoće. Sa oprezom, morate koristiti lubenice ako imate bolesti gastrointestinalnog trakta ili pankreasa.

Bezbednije je i ispravnije povećati nivoe folata hranom nego koristiti kompenzovanu terapiju lekovima. Rezultati kanadske studije o razvoju zdravog odojčata (CHILD), dokazuje da konzumacija sokova i voća budućih majki blagotvorno utiče na učenje i pamćenje njihovih beba.

Preporučuje se da lubenicu konzumirate ne više od jednom nedeljno tokom dojenja. Prilično je jednostavno proveriti kako beba reaguje na lubenicu: majka treba da pojede mali komad lubenice i kasnije kada nahrani dete prati reakcije. Dakle, ako dete iam neprijatne simptome, konsultujte se sa pedijatrom. Ako beba lepo reaguje na mleko posle konzumiranja lubenice, onda je sve u redu, ali i u tom slučaju važno je da imate meru i konzumirate manju količinu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

slana salata od lubenice tiktok/farahjmerhi