Ovaj slatkasti crvenkasti bostan obožavaju stari i mladi, ali šta kažu stručnjaci kada je reč o bebama: da li smeju da ih jedu i kada je vreme da se počne, s obzirom na to da se lubenica uglavnom koristi sirova.

Većina stručnjaka usaglašena je oko toga da deci ne bi trebalo davati da jedu lubenicu pre nego što napune šest meseci.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se bebe do šest mesec samo doje, čime se isključuje ostala hrana pa i lubenica. Kada se nakon ovog perioda počne uvoditi druga hrana, na meniju može da se nađe i lubenica, ali i ovde treba biti oprezan. Da bi se uklonila opasnost od blokiranja dušnika, lubenicu treba potpuno isitniti i izgnječiti, a semenke obavezno ukloniti.

Takođe je važno odrediti pravu količinu lubenice koju ćete bebi dati i ne preterivati sa njom jer ona se unosi sirova i može da izazove stomačne tegobe, s obzirom na to da je bogata fruktozom koja u velikim količinama ima laksativni efekat.

Lubenica može da izazove i osip kod beba, bilo samo oko usta, u gornjem delu tela ili oko guze. Ovo svakako ne znači odmah da dete ima alergiju na lubenicu, već je više u vezi sa visokim sadržajem kiseline u neobrađenom voću. Savet stručnjaka je da se prvo detetu da malo lubenice, probe radi i da posmatrate kako će reagovati. Čak i da dođe do nekih blažih simptoma, oni će brzo nestati, a vi ćete imati informaciju kako u buduće sa ovom namirnocom da postupate.

Ono što je kod lubenice zahvalno jeste njena tekstura, lako se secka, gnječi kao dodatak kašama za bebu. Čak je pogodna za seckanje tankih štapića koje beba sama može da uzima - njena konzistencija je dovoljno čvrsta da se odmah ne zgnječi između prstića, ali i dalje dovoljno meka da se komadi mogu gnječiti između nepca i jezika. Lubenicu možete koristiti i u voćnom pireu ili ponuditi kao smuti. Međutim, pasirana lubenica postaje prilično tečna, tako da vam je potreban još jedan sastojak koji bi sve ovo vezao.

BONUS VIDEO

sladoled od lubenice instagram/cookistwow

Izvor: Yumama