Svi smo i više nego svesni dobrobiti majčinog mleka, i koliko benefita ima na zdravlje i razvoj novorođenčadi. Ne samo da majčino mleko obezbeđuje bebama idealne hranljive materije koje su im potrebne, već se i prilagođava u količini na osnovu bebine gladi i preformuliše se sa dodatnim imunološkim prednostima ako su bolesne.

To je dokazala i viralna fotografija Melori Smoders na kojoj se vidi promena u boji njenog mleka, koje se prilagodilo potrebama njene bebe. Tokom kasnog noćnog dojenja, majka iz Arkanzasa je primetila da je njena devojčica "zapušena, razdražljiva i da puno kija", što je ukazivalo da je njena ćerka verovatno prehlađena.

Sledećeg jutra, Smoders je kao i obično ispumpala mleko. Samo ovog puta, primetila je nešto što čudno. Majčino mleko je promenilo boju i bilo je više žuto, podsećajući na kolostrum, mleko bogato antitelima koje telo proizvodi tokom trudnoće i prvih nekoliko dana posle porođaja, piše Zadovoljna.rs.

"Ne tako davno sam pročitala članak iz medicinskog časopisa o tome kako se mamino mleko menja prema potrebama bebe na više načina od samo unosa kalorija", napisala je Smothers u jednoj objavi. Drugim rečima, sastav majčinog mleka prilagođava se zdravstvenim i nutritivnim potrebama vaše bebe.

U članku je doktorka objasnila da kada beba sisa, stvara vakuum u kojem se bebina pljuvačka ušunja u majčinu bradavicu, kaže Smoders.

"Veruje se da receptori mlečne žlezde tumače bebinu pljuvačku uočavajući bakterije i viruse, pa ako otkriju da nešto nije u redu (tj. da je beba bolesna ili se bori protiv infekcije), mamino telo će zapravo promeniti imunološki sistem mleka, prilagođavajući ga određenim patogenima bebe proizvodnjom prilagođenih antitela."

Istraživanja pokazuju da ova razmena između mame koji doji i bebe utiče na sastav majčinog mleka koje beba dobija od hranjenja do hranjenja, kao i tokom vremena kako beba raste. U stvari, uveče, majčino mleko ima veći sadržaj masti i sadrži više gradivnih blokova koje bebe koriste za proizvodnju melatonina koji im pomaže da spavaju. Pored toga, studija iz 2013. objavljena u Clinical and Translational Immunologi otkrila je da kada je beba bolesna, broj leukocita u majčinom mleku njihovih roditelja u laktaciji raste, piše Zadovoljna.rs.

Majčino mleko je neverovatno po svojoj složenosti i načinu na koji se stalno menja i kroji po meri.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pravilno dojenje bebe TikTok/thelatchrn