Beba ne razlikuje noć i dan, tako da vi morate da uklopite vreme za kupanje sa vremenom za spavanje, i to bi najbolje bilo da počnete odmah čim dođete kući iz porodilišta. Nakon kupanja treba da sledi podoj i ona će još za vreme dojenja već biti pospana i spremna da utone u san.

Nikada bebu ne ostavljajte u vodi ili blizu vode bez nadzora, čak ni na sekund. Nikada ne kupajte bebu u sobi koja je prohladna ili u kojoj ima promaje. Napunite kadicu sa 12-20 santimetara vode, tako što ćete sipati prvo hladnu, pa vruću vodu. Proverite temperaturu svojim laktom, ili termometrom ako želite tačno merenje. Trebalo bi da bude oko 37 stepeni.

Skinite bebu tek kada je kupka spremna. Lagano je spustite u vodu i za to vreme joj pričajte i smešite se kako biste je ohrabrili. Jednu ruku držite ispod njenih ramena, a drugu koristite za posipanje vode po njenom telu. Nije neophodno koristiti šampon, osim ako beba ima mnogo kose. Da biste joj oprali kosu zahvatite vodu rukom ili malom čašom i sipajte na glavu, izbegavajući njeno lice. Kupanje bi trebalo da traje svega nekoliko minuta. Bebi ne treba da postane hladno. Iznesite je iz vode i osušite mekim peškirom, pa je privijte uz sebe.

Većina beba ne voli da se oblači, ali vi morate da budete strpljivi i uporni. Spremite odeću i stavite bebu na toplu, udobnu, ravnu površinu. Benkicu joj prevucite preko glave tako što ćete dobro raširiti otvor za glavicu. Provucite svoju ruku kroz otvor rukava i kad uhvatite njenu ruku prevucite rukav nazad (bolje je nego da gurate njenu ruku kroz rukav). Kada je skidate, samo ponovite postupak u drugom smeru.

Nikada bebu ne tresite, ne bacajte uvis, ne cupkajte snažno i ne okrećite je naglavačke!

BONUS VIDEO:

Kako se postavlja marama za nošenje bebe keywords: beba, nosiljka, marama Tik Tok/madisonandbabies

Izvor: Yumama