Mnoge majke i očevi pokušavaju sa krpom ili pelenom preko kolica da zaštite od sunca decu koja spavaju u kolicima, ali dobra namera može da košta života. U ekstremnim vrućinama telo deteta ne uspeva da snizi telesnu temperaturu koja će u pokrivenim kolicima rasti, što dovodi do pregrevanja, a to u najgorem slučaju može dovesti toplotnog udara i do zastoja srca.

Šta roditelji ne znaju kada ovo rade? Kada pelenom ili maramom, ma od kog materijala one bile, pokriju kolicu, ispod krpe vazduh slabije da cirkuliše, toplota se nagomilava i kolica prete da postanu toplotna zamka koja za dete može da bude smrtonosna. Pored toga, roditelji često tako pokriju kolica da ne mogu da vide svoju decu i ne primećuju kada je u kolicima previše toplo i da bebi možda nije dobro.

Da bi ilustrovao koliko drastično rastu temperature u pokrivenim kolicima, švedski list „Svenska Dagbladet” i grupa naučnika izveli su eksperiment pre nekoliko godina: kada su istraživači postavili tanko ćebe pri spoljašnjoj temperaturi vazduha od 22 stepena Celzijusa preko kolica, temperatura unutra porasla je na 34 stepena Celzijusa u roku od 30 minuta. Posle sat vremena već je bilo 37 stepeni. Sa debljim pokrivačem, temperature bi bile još više, tvrde istraživači.

Da bi se beba zaštitila od sunca u kolicima i da bi bila bezbedna, pogodni su suncobran ili tenda, odnosno trapezoidna tkanina koja se pričvršćuje uzicama ili kopčama između upravljača kolica i haube, koja podseća na baldahin. Prednost ovoga: vazduh može da nastavi da cirkuliše i dete dobija dovoljno kiseonika. Na tržištu postoje rešenja čak i sa UV zaštitom. Najvažnije je da ni sa ovom solucijom roditelji ne bi trebalo da ostavljaju kolica na jarkom suncu na duge periode i bez nadzora, tokom vrelih dana najbolja je šetnja u hladovini, na primer u parku ili u šumi.“

BONUS VIDEO: 

ZA NJIH NEMA NI VRUĆINE, NI HLADNOĆE, NI PRAZNIKA Istraživali smo kako je radnicima gradske čistoće tokom leta EVO ŠTA ONI KAŽU Kurir televizija

Izvor: Yumama