Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebina prva prehlada

Tek što je vaša beba usvojila rutinu spavanja i raspored hranjenja, a vi počinjete da strahujete od prve prehlade. No, nema razloga za brigu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bebe su rođene sa izvesnim imunitetom, koji su nasledile od majke - što se povećava dojenjem. Ipak, nisu potpuno zaštićene od ogromne, stalno promenljive grupe virusa koji uzrokuju infekcije gornjih disajnih puteva. To znači da će većina zdravih beba imati šest do osam prehlada pre prvog rođendana. Pozitivna strana toga je što će prehlade pomoći vašem detetu da počne da gradi sopstveni imunitet.     

ŽIVOTNI CIKLUS PREHLADE

Za mnoge roditelje, pravi razlog za zabrinutost predstavlja to što nisu sigurni da li njihova beba ima samo prehladu ili nešto ozbiljnije. Zato duboko uzdahnite i suočite se sa izazovom. Videćete da je lako proceniti šta se dešava sa bebom - kada se upoznate sa osnovnim znacima koji prate prehladu. Inače, «obična» prehlada dolazi polako i traje otprilike devet dana.       

Tri dana dolaska

U toku prva tri dana, kada je vaše dete "zarazno", često deluje nervozno, usplahireno, ima blago smanjen apetit, čak i temperaturu. Ako je beba mlađa od tri meseca, a njena rektalna temperatura viša od 38,5 stepeni - odmah pozovite vašeg pedijatra, kako biste dobili adekvatan savet. Drugog ili trećeg dana ćete otkriti da bebin nosić curi, što je znak da se njen imuni sistem aktivirao.  

Za vreme te faze, sekret je bistar, redak i curi neprestano.  Pokušajte da ne budete "stražar" sa papirnim maramicama. Vaši brojni pokušaji da beba "izduva" nos više će je uznemiriti nego nosić koji curi.        

Tri dana trajanja

Tokom "središnje" faze prehlade, temperatura je obično već prošla, a vaša beba je verovatno manje nervozna i bolje jede. Sekret postaje malo gušći i može da bude svetlo žute boje. Vaše dete će sada imati začepljen, slinav nosić. U ovom periodu može da se razvije i kašalj. Kada beba leži na leđima, sekret iz nosnih kanala se sliva u ždrelo i dovodi do kašlja, koji se javlja kao odgovor na nadražaj. Vašem detetu će zbog toga biti teško da spava, ali to je neminovnost.    

Tri dana odlaska

Kao gost koji ostaje suviše dugo, prehlada može da se otegne. U poslednja tri dana, sekret se još više zgušnjava, sa tendencijom da se skori. Vaša beba će uglavnom da funkcioniše normalno, ješće dobro i nastaviće sa uobičajenim aktivnostima.

UPOZNAJTE SE SA GRIPOM

Pošto sada znate kako izgleda tipična prehlada, vreme je za priču o gripu. On obično deluje u periodu od novembra do marta, a vrhunac često dostiže za samo nekoliko nedelja. Deca su «zarazna» dan pre nego što se jave simptomi i onoliko dugo koliko se ispoljavaju, što može da bude do dve nedelje.

Simptomi gripa kod starije dece i odraslih uključuju: iznenadni napad visoke temperature, bol u mišićima, slabost, glavobolju, bol i pečenje u očima, bolno grlo, kašljucanje.

Predškolci mogu da kažu kada ih bole ruke i noge, a biće vam jasno i da se vaše, inače normalno aktivno dete, ne oseća dobro ukoliko nikako neće da siđe sa kauča. Međutim, ove simptome je teže otkriti kod beba i mališana koji su tek prohodali.

Evo nekih smernica: Prehlada dolazi polako, tokom nekoliko dana, a grip "udara" brzo, ponekad u roku od nekoliko sati. Temperatura će u slučaju gripa da potraje više od jednog ili dva dana, a vaše dete neće izgledati mnogo bolje ni kada ona spadne. Takođe će doći do velikog pada nivoa njegovih aktivnosti i apetita, a kašljanje će biti gore nego kod prehlade. Bebe i sasvim mala deca mogu da iskuse proliv (dijareju) i povraćanje. Ako mislite da vaše dete ima grip, obavezno pozovite njegovog doktora.  

DA LI POSTOJI MAGIČNI LEK?

Istina je jednostavna: ne postoji lek koji će brzo da reši problem prehlade ili gripa. Antibiotici nisu delotvorni protiv virusa, a upotreba antiviralnih lekova za neke sojeve influence nije odobrena za bebe. Osim toga, sve veći broj istraživanja sugeriše da lekovi koji u slučaju prehlade olakšavaju disanje, kao i preparati koji predstavljaju kombinaciju takvih lekova i antihistaminika (lekova protiv alergije) - nisu mnogo delotvorni kod dece. Takođe, ona mogu da iskuse neželjene efekte kao što su anksioznost, nervoza i teškoće sa spavanjem. 

Povezane vesti

Većina pedijatara ne preporučuje pomenute lekove za bebe, a mnogi od njih savetuju roditeljima da ih minimalno koriste kada su u pitanju deca bilo kog uzrasta. Pokazalo se i da lekovi protiv kašlja (za njegovo suzbijanje i lakše iskašljavanje) imaju malo uticaja na kašalj povezan sa prehladom kod najmlađih, a stručnjaci su protiv njihove upotrebe kod dece ispod četrnaest godina.      

Šta ukazuje na razliku između prehlade i gripa?

Evo nekih smernica:

* Godišnje doba: Mada se prehlade javljaju tokom cele godine, virus gripa obično «pogađa» za vreme zimskih meseci - između novembra i marta, i to uglavnom samo nekoliko nedelja. Informacija da lije grip nekog «zakačio» u vašem komšiluku, takođe može da bude od pomoći.

* Brzina: Glavna razlika između prehlade i gripa je brzina na samom početku javljanja bolesti. Prehlada dolazi sporo, tokom nekoliko dana, dok grip dolazi veoma brzo, ponekad za nekoliko sati. Kod sasvim male dece, vidi se brzo i dramatično smanjenje nivoa aktivnosti i apetita. Dete "ne izgleda baš dobro", ili odjednom izgleda veoma bolesno.  

* Simptomi: I prehlada i grip uzrokuju visoku temperaturu kod beba i male dece, ali će uz grip da traje duže od dan-dva, a vaše dete možda neće izgledati mnogo bolje nakon tretmana za njeno obaranje. Mada i prehlada i grip napadaju gornje respiratorne puteve, kod gripa će kašalj da bude gori, ali će nos biti manje zapušen. Grip može da uzrokuje dijareju i povraćanje kod najmlađih.

Korisne preporuke

  • Neka vam pri ruci uvek bude neki lek za skidanje temperature. Naravno, pre upotrebe se konsultujte sa doktorom. Važno je da znate tačnu dozu za bebin uzrast i težinu.
  • Čim nosić počne da curi, stavite ovlaživač vazduha u prostoriju u kojoj beba spava. To pomaže da se nosni kanali održe vlažnim, što prevenira da se sekret u njima osuši i skori. 
  • Redovno otpušavajte bebin nosić pumpicom za izvlačenje sekreta.
  • Ove pouzdane strategije će vam pomoći da lakše hranite bebu: bilo da dojite - što je najbolji način, ili joj dajete mleko na flašicu. Beba će moći bolje da diše, a stoga će biti i manje nervozna. 
  • Želite da pomognete vašem čedu, koje je bolesno, da čvrsto zaspi? Podignite prednji deo bebinog kreveca postavljanjem urolanog peškira ili knjiga ispod dušeka, ili poduprite dete koje je prohodalo ili predškolca dodatnim jastucima u krevetu. To pomaže da se sekret iz nosa manje sliva u ždrelo. 
  • Na kraju, jednostavne stvari - poput mnogo tečnosti, pomoći će detetu da se oseća bolje, a ne zaboravite ni pileću supu. To, uostalom, sugerišu i pojedina istraživanja. Provereni lekovi mogu da pomognu u snižavanju temperature i ublažavanju upale, kao i da razvodne sekret za vreme prehlade. Ali, iskusnim mamama nije potreban naučni dokaz za to. One to već znaju!    

Snežana Damnjanović-Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica