U periodu kada dojite vašu bebu, čućete brojne savete o tome šta treba da jedete, šta da izbegavate kako mleko ne bi promenilo ukus i na taj način odbilo bebu. Čućete i razne načine na koje možete da povećate laktaciju, a ono što je najbitnije jeste da slušate svoje telo.

Dobra vest je da lista namirnica koje stručnjaci preporučuju da izbegavate ili bar smanjite nije tako duga kao što možda mislite. Jedna od namirnica koje ne treba potpuno izbaciti, ali je treba konzumirati u umerenim količinama je i kofein.

Umereno konzumiranje kafe, čaja i gaziranih pića sa kofeinom tokom dojenja je u redu. Majčino mleko obično sadrži manje od 1 odsto kofeina koji majka unese. A ako ne popijete više od tri šoljice kafe raspoređene tokom dana, u bebinom urinu će se naći mala količina kofeina ili se čak uopšte neće naći.

Kako da znam da treba da kofein utiče na moju bebu?

Ako osetite da vaše dete postaje nervoznije ili razdražljivije kada konzumirate puno kofeina (obično je to više od pet kofeinskih napitaka dnevno), razmislite o tome da ga ipak smanjite.

Dojenje, kafa
Shutterstock Da li mama koja doji treba da pije kafu?

Da li unos kofeina kod dojilje utiče na bebin san?

Istraživanja su pokazala da do bebinog trećeg meseca, kofein koji majka dojilja unosi nema negativan uticaj na san većine beba.

"Na osnovu dostupnih kliničkih dokaza, savetujemo našim mamama da sačekaju dok njihova beba ne napuni najmanje tri meseca, pa da ponovo uvedu kofein u svoju ishranu. Nakon toga treba da posmatraju bebu zbog bilo kakvih znakova nelagodnosti ili nemira", kaže savetnica za dojenje.

Beba, povijanje, spavanje, mama
Shutterstock Povijena beba spava kod mame u naručju

Koje stvari sadrže kofein?

Kafa, čaj, čokolada i gazirana pića su očigledan izvor kofeina, ali postoje i neke značajne količine kofeina u hrani i piću sa ukusom kafe i čokolade.

Čaj i kafa bez kofeina takođe imaju malu dozu kofeina u sebi, pa imajte i to na umu ako primetite da je vaša beba postala osetljiva na njih.

(Yumama)