Koliko ste puta bili u situaciji da ste otišli u toalet ili da se istuširate, a beba je odmah zaplakala? Svaku mamu u tom trenutku uhvati panika, posebno ako je beba na nezaštićenom mestu kao što je krevet. Da biste izbegli rizične situacije, evo saveta šta možete da uradite sa bebom ako planirate da se brzo istuširate ili ako vam se hitno ide u toalet, a da budete sigurni da je vaša beba dobro.

Najbezbednije mesto za bebe je krevetac, ogradica ili ljuljaška na kojoj je čvrsto vezana. Ukoliko ne možete da sačekate kada zaspi i mirno obavite šta ste planirali, najbolje je da je stavite u nešto od navedenog.

Pošto bebe često burno reaguju kada vas ne vide, najbolja varijanta je da bebu stavite u ljuljašku, kolica ili sedište i povedete je sa sobom u kupatilo. Prvo dobro obezbedite mesto, ukoliko je beba malo veća sigurno će hteti da otvara fioke i ormariće, zato je važno da je stavite na mesto gde joj ništa nije na dohvat ruke. Ponesite joj neku omiljenu igračku, ili iskoristite to vreme da joj pevate ili da pričate sa njom, vaš glas će je sigurno umiriti, a vi ćete uspeti da se istuširate na brzinu.

Isto pravili važi i za odlazak u toalet, koliko god vam možda u tom trenutku treba mir, najbolje bi bilo da je postavite u neku sigurnu ljuljašku i da joj ostavite vrata otvorena, tako ćete biti sigurni da joj se ništa neće desiti.

shutterstock
Shutterstock Beba u ljuljašci

Što su bebe veće to je teže da obavite bilo šta od navedenog, jer su tada znatiželjnije, pokretljivije i sekund nepažnje može da vas skupo košta. Pokušajte da neke stvari odložite za period kada spava, ako ne može da sačeka, najbolje bi bilo da je stavite na sigurno mesto po mogućstvu da možete da je vidite.

Najvažnije je da nikada ne odete negde i ostavite bebu na mestu koje nije zaštićeno, kao što je krevet, fotelja ili pod. Koliko god da je dete malo, može da se desi da se prevrne, padne i povredi. Znači bezbednost na prvom mestu pa sve ostalo.

(Yumama)