U prvih 4-6 meseci jedini bebin obrok predstavlja mamino mleko ili formula ukoliko mama ne doji. Dakle mlečni obrok. Međutim u tom periodu, između 17. i 26. nedelje života počinje da se uvodi nemlečni obrok zbog povećanih potreba bebe u kalorijama, vitaminima, mineralima i ostalim nutrijentima. U ovom periodu, organizam deteta bi trebao da bude spreman da prihvati i guta čvršću hranu. Zbog toga se i daje taj period od 4-6 meseca, jer je individualno od deteta do deteta kada će biti spremno za druge ukuse i konzisteciju. To je već period kada beba već kontroliše svoje telo, drži glavu uspravno, ukoliko se kasnije krene sa hranom dete već moža i sedi.

Beba sama pokazuje spremnost za hranu i signalizira da je već spremna. Neki od pokazatelja mogu biti :

-Žvaće i guta kad vidi ljude oko sebe kako jedu

-Pokreće telo unapred kada je gladna ili ugleda Vas kako jedete

-Još uvek je gladna posle podoja ili flašice...

Važno je da uvođenje nemlečne ishrane ne započne ranije od vremena koje se savetuje, jer je digestivni sistem deteta u prvim mesecima života nezreo. Osim toga što beba nema dovoljnu količinu pljuvačke za varenje hrane, nema ni dovoljnu količinu enzima za varenje ugljenih hidrata. Misići za žvakanje nisu dovoljno razvijeni za obrade hranu, i jezikom prenesu od prednjeg u zadnji deo usta. Refleks izbacivanja se provera tako što kašičicom dodirne jezik, tada odojče reaguje izbacivanjem jezika napolje ili u stranu. On iščezava pre šesnaeste nedelje. Prerano uvođenje čvrste hrane može opteretiti bubrege, a može i dovesti do alergijskih reakcija. Takođe prekasno uveođenje čvrste hrane nije dobro jer su tada povećane potrebe deteta za kalorijama i nutrijentima, pa se može desiti da dete ne dobija dovoljnu količinu vitamina, minerala i svih ostalih za uzrast neophodnih sastojaka.

Uvođenje nove hrane je proces i može trajati, jer beba je do tog perioda naviknuta na jedan ukus, i može se desiti da neće odmah prihvatiti novi ukus i konzitenciju, s obzirom na to da je do tada beba imala samo tečni obrok u svojoj ishrani. Na početku, većina hrane ostane na portikli, međutim pružamo podršku roditeljima da budu istrajni i strpljivi, jer i taj proces neće trajati dugo. Ono što može biti savet jeste da vezujete ukuse, odnosno u kašice koje pripremate bebi dodate ili ih pripremate sa maminim mlekom ili formulom, u zavisnosti od toga čime se dete hrani. Na taj način vezujete ukuse, odnosno sama kašica će biti bliza i ukusnija bebama ukoliko bude imala u sebi taj poznati ukus na koji su bebe navikle. Prva nemlečna, odnosno čvrsta hrana koja se deci uvodi su žitarice. Zašto?

Jer čine pravu kombinaciju ugljenih hidrata, proteina, masti, i obogaćene su gvožđem i vitaminima što je naročito važno za zdravlje i pravilan razvoj deteta.