Griz je idealna namrinica za bebe, pored toga što može da se kombinuje sa raznim voćem, mnoga deca ga vole jednostavno samo sa mlekom. Međutim, u zavisnosti od uzrasta važno je da znate u kom obliku da spremate ovo omiljeno jelo.

Najpopularniji je pšenični griz, koji je ujedno i omiljena poslastice svih generacija, međutim zato što sadrži gluten najbolje je da sačekate da beba napuni 8-9 meseci. Speltin, kukuruzni (palenta), pirinčanin i od prosa mogu da se daju već od 6 meseci. Još jedna bitna stvar o kojoj treba da vodite računa jeste kako pripremate griz za bebe.

Bebama do godinu dana griz se kuva sa vodom, tek nakon prve godine može da se kuva u kravljem mleku.

  • Ukoliko bebi kuvate griz sa vodom - potrebno je da stavite vodu na šporet i sačekate da prokuva. Kada dođe do ključanja, smanjite temperaturu i postepeno dodajte griz sve vreme mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Zatim ostavite par minuta kako bi se griz skuvao. Dovoljno je 3-4 minuta. Da je jelo gotovo videćete po tome što se dobije gusta kaša koja je spremna za jelo. Koliko ćete staviti vode i griza zavisi od količine koja vam je potrebna, a odnos ide otprilike 1 dcl tečnosti na jednu supenu kašiku griza. U ovu kašu možete dodati voće ili povrće, u zavisnosti od toga da li želite sladak ili slani obrok.
  • Još jedan način kuvanja griza je u kravljem mleku - potrebno je da stavite mleko da se kuva. Kada dođe do ključanja, smanjite temperaturu i lagano dodajte griz sve vreme mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Zatim ovu smesu obogatite po svom ukusu uz pomoć cimeta ili kockice čokolade.
griz sa bananom.jpg
Shutterstock Griz sa bananom

Griz sa bananom - najbolja kašica za laku noć

Skuvajte griz prema prethodno navedenom postupku i u njega dodajte izgnječenu ili sitno iseckanu bananu, u zavisnosti od starosti vaše bebe. Ovo je omiljena večera, a ujedno i najbolja za mirniji san bebe jer će sigurno da budu zadovoljna i sita nekoliko sati.

(Yumama)