"Onog trenutka kada se dete rodi, rodi se i majka", a ovaj citat ne može biti istinitiji, imajući u vidu navalu emocija i stvari koje se od vas očekuju kada rodite bebu. Jedna od prvih stvari sa kojima se svaka majka susreće je dojenje.

Dojenje može biti vrlo zbunjujuće, može se činiti stresno i naporno, ali dobijanje pravih saveta je od presudnog značaja za mame koje se sa njim prvi put susreću. Jedna mama je otkrila svoja saznanja do kojih je došla nakon dugog staža dojenja, o kojima joj niko nije govorio ali ih je sama otkrila i značila su joj. Evo šta ona ima da podeli sa svima koji će se prvi put naći u ulozi mame dojilje:

Nećete dobiti mleko čim počnete da dojite, a stres zbog toga pogoršava stvari

Kolostrum je prva tečnost koja se proizvodi u prva 2-4 dana i obično je zlatno žute boje. To je pravo 'tečno zlato' bogato hranljivim materijama, visoko koncentrisano i puno proteina - savršena prva hrana za vašeg malog anđela. Ključ za mentalno zdravlje žene u vezi sa dojenjem je saznanje da kolostrum dolazi u malim količinama prirodno. Prelazno mleko počinje da se proizvodi 2-5 dana nakon porođaja, ili do 2 nedelje, a nakon njega se proizvodi zrelo mleko, i ona su u većim količinama. Kako je bebi želudac veličine trešnje u prvih par dana, nemojte da brinete jer koliko god kolostruma da proizvedete, iako vam se čini malo, njima je dovoljno.

Moć pumpanja

Pumpanje nakon dojenja bebe isprazni grudi, što je znak vašem telu da proizvodi ponovo. Proizvodnja majčinog mleka funkcioniše metodom potražnje i ponude. Što je veća potražnja bebe, to će telo više da proizvodi. Ako je beba bolesna i možda joj je potrebno manje hrane, pražnjenje grudi će vam pomoći u tome da održite zalihe.

Bebe se rađaju sa mogućnošću da lako nađu dojku - svoj izvor hrane

To je u osnovi okretanje bebine glave ka 'korenu' - majčinoj dojci. Ali ako ga novorođenče još nije razvilo, mleko se može na početku dojenja malo ručno iscediti na dojku kako bi bebi pomoglo da svojim usnama dođe do bradavice. Može se pokrenuti i nežnim milovanjem ili dodirivanjem uglova njihovih slatkih usana. Refleks sisanja je takođe prirodan, ali postoji mogućnost da je bebama potrebna manja pomoć sa ovim refleksima. Međutim, to ne znači da dojenje nije moguće. O svim nedoumicama u vezi sa bebinim refleksima potrebnim za hranjenje, najbolje je da razgovarate sa savetnicima za dojenje kako biste došli do srži problema i njegovog rešenja.

Dojenje me je činilo gladnom sve vreme

Postoje mnogi mitovi u vezi sa ihranom dojilje, ali i tu je najbolje da se konsultujete sa stručnjacima za dojenje ili nutricionistima. Idealno je da imate uravnoteženu ishranu bogatu proteinima, i što je najvažnije, hidratacija je sve! Pošto se majčino mleko sastoji od više od 80 odsto vode, dopuna vode u našim telima je ključna kako bismo izbegle dehidrataciju.

Svaka beba je drugačija, kao i vreme koje joj je potrebno za dojenje

Iako postoje neke opšte brojke o vremenu dojenja, one nisu pravi dokaz da procenite da li je zaliha mlaka dovoljna ili ne. Bolja metoda je da proverite da li beba ima dovoljan broj mokrih pelena. Novorođenčad mogu da doje 20 minuta ili čak duže na jednoj ili obe dojke, nekim bebama će biti potrebno 8 dojenja dnevno, nekima 12 ili više. Hranjenje prema potrebama bebe je najbolja opcija, i nešto što će mamama napraviti najmanje stresa. Meni je pomoglo da zapisujem kada je beba tražila da doji, pa sam posle nekoliko dana uhvatila njen obrazac i znala sam kada mogu da očekujem da je gladna.

Sve u svemu, ključno je da se držite što dalje od stresa, da imate uravnoteženu ishranu i ostanete zadovoljni saznanjem da vašem detetu dajete najbolje što možete.

(Yumama)