Nakon rođenja prvog deteta, mnoge majke se susretnu sa problemima sa dojenjem. To nije ništa neuobičajeno, jednostavno je potrebno vreme i mamama i bebama da se naviknu, a saveta iz okoline je definitivno previše, iako ih ne želite, ali samo vas zbunjuju.

Svaka beba i mama su 'priča za sebe' pa koliko god neko iz dobre volje želi da vam pomogne, niko od njih nije bio u vašem telu, zapamtite to. Ono što je najbitnije, ukoliko želite da dojite svoju bebu, jeste da verujete sebi i svom instiktu, ali i da uvek odgovarate na potrebe bebe, bez obzira da li je od hranjenja prošlo pola sata ili dva sata.

Sigurno ćete čuti savete da dete treba da doji na 3 sata, i to jednu dojku 15 minuta, pa drugu 15 minuta. Gledaćete na sat i stvorićete nervozu i sebi i bebi, ako ona odbija ta pravila. Nemojte da brinete, većini beba dovoljno je i da za jedan obrok doji samo na jednu dojku, a da drugu odbije. Ako ste u takvoj situaciji, onda u sledećem podoju ponudite dojku koju u prethodnom nije želela da koristi.

"Decu bi trebalo dojiti na svaki zahtev. Podoj nema ulogu samo u hranjenju i pogrešno bi bilo tempirati dojenje samo zbog pretpostavke da bi beba trebalo da jede na određenu satnicu", rekao nam je Marko Obradović, savetnik za dojenje.

Dojenje
Shutterstock Mama doji bebu

Međutim, ukoliko primetite da dete nakon što sisa iz jedne dojke nastavlja da negoduje i da plače, ponudite mu i drugu.

"Ako dete sisa jednu dojku pet ili sedam minuta i kreće da plače nakon toga. Traži da sisa i dalje a odbija tu dojku i prosto premeštanjem na drugu dojku mi dobijamo ono što želimo", objasnio je Marko.

Ono što je najbitnije, definitivno je to da pratite potrebe vašeg deteta, što će i vaše telo uraditi, i na osnovu toga proizvoditi dovoljne količine mleka. Ne slušajte savete okoline, posvetite se dojenju i ne dozvolite da vam ovaj prirodan način hranjenja izaziva stres i nervozu, uživajte u tim trenucima, i vaša beba će to osetiti.

(Yumama)