Ranije se tačno znalo da treba sačekati do 6 meseci kako bi se bebi ponudio prvi nemlečni obrok. Međutim poslednjih godina se granica pomera, čak i pojedini pedijatri savetuju da beba sa 4 i 5 meseci može da počne sa prvim kašicama. Iako je teško proceniti koji je pravi trenutak, stručnjaci su jedino saglasni oko jedne stvari da to nikako ne treba biti pre 17.nedelje bebinog života.

Pedijatri ističu da su ovo 5 najvažnijih razloga zbog čega ne treba da date bebi čvrstu hranu pre 6.meseci:

  • Probavni sistem vaše bebe treba da sazre - ovo je posebno važno ako vaša beba ima porodičnu istoriju alergija. Istraživanja sugerišu da je veća verovatnoća da će bebe koje su rano krenule sa kašicama patiti od stomačnih tegoba, dijareje i povraćanja.
  • Vaša beba mora da je izgubila refleks "guranja jezika" - sve male bebe imaju ovaj refleks, što znači da instinktivno istiskuju bilo šta na svom jeziku, kako bi se zaštitile od gušenja. Pre nego što počnete sa uvođenjem čvrste hrane, ovaj refleks treba da se smanji, tako da vaša beba ne bi odmah izbacila hranu nazad. Refleks obično počinje da nestaje između 4 i 6 meseci.
  • Vaša beba treba da savlada novu veštinu gutanja - ne radi se samo o gubitku refleksa potiskivanja hrane; vaša beba takođe treba da nauči kako da gura hranu od prednjeg dela usta do pozadi, a zatim da proguta – veštinu koju će ona tek razvijati oko šestog meseca.
  • Vaša beba treba da bude u stanju da sedi - i da uzme hranu - do 6 meseci, vaša beba će verovatno moći da sedi sa malo podrške ili bez ikakve podrške i ima dobru kontrolu glave i vrata, što olakšava žvakanje i gutanje. Ona takođe treba da budu u stanju da je hrana zanima.
  • Mleko je dovoljno - istraživanja pokazuju da bebe mogu dobiti sve svoje nutritivne potrebe iz majčinog mleka ili formule tokom prvih 6. meseci svog života.
Beba, hrana, mama, hranjenje
Shutterstock Mama hrani bebu

Čuvajte se "lažnih znakova" spremnosti za čvrstu hranu

Postoje neke stvari koje sve bebe obično rade otprilike između 4-6 meseci, a koje se često pogrešno smatraju sigurnim znacima da je vreme da počnete sa čvrstom hranom. Dakle, ako vaša beba radi bilo šta od sledećeg, ne bi trebalo da počnete sa čvrstom hranom:

  • Žvakanje pesnica - skoro sve bebe vole da stavljaju stvari - igračke, ćebence, pesnice - u usta. To je jedan od načina na koji uče o svetu oko sebe. Dakle, žvakanje ruke nije znak žudnje za čvrstim zalogajem.
  • Buđenje u noći -  čak i ako je vaša beba oduvek dobro spavala i iznenada počinje da se budi noću, to ne znači da je vreme za kašice. Suprotno pričama mnogih starijh žena, nema dokaza da će uzimanje čvrste hrane vašoj bebi značiti bolji san
  • Želja dodatnog mleka - sasvim je normalno da vaša beba prolazi kroz periode naglog rasta tokom kojih će biti posebno gladna. Rešenje je davanje dodatnog mleka, umesto da ubacite čvrstu hranu.

Ako je vaša beba spremna sledeći korak je da porazgovarate sa pedijatrom kako i na koji način je najbezbednije da krenete sa uvođenjem kašica. Ukoliko krenete u proces, važno je da znate da što je beba manja to će teže ići sa prihvatanjem kašica, u tom slučaju pedijatri savetuju da ipak odustanete i sačekate.

(Yumama)