Prvi mesec života vaše novorođene bebe svakako može biti ispunjen uzbuđenjem, radošću i ljubavlju koja preplavljuje. Takođe može biti ispunjen neizvesnošću, strepnjom, sumnjom u sebe, brigom, pa čak i ljutnjom i krivicom.

Važno je da svaka mama, bez obzira da li vam je ovo prva, druga ili treća beba, zna da je sve navedeno potpuno normalno. Komplikovano je, ali vrlo brzo ćete naći način da se prilagodite novonastaloj situaciji. Kako bi vam olakšali prvih mesec dana, skupili smo najbolje savete mama koje su već prošle kroz taj period i evo šta je njima najviše pomoglo da lakše preguraju prvih nekoliko nedelja sa bebom:

 • Nemojte osećati pritisak da budete super raspoloženi kada vas ljudi posećuju! Neka vam pomognu oko kuće ili neka uzmu bebu da se odmorite malo. Iskreno, ovo je jedan od najvažnijih saveta koje sam dobila i zaista mi je mnogo značilo. Svaka pomoć je dobrodošla, a vi to vreme "ugrabite za sebe".
 • Ne brinite da će vam kuća biti neuredna ili da se osećate kao da morate stalno da je sređujete. Nered ne ide nikuda i biće tu da kasnije počistite. Ovo se odnosi ne samo na prvih mesec dana, već i kasnije sebi olakšajte posao i odredite prioritete.
 • Kafa, serija i ljuljaške za bebe su vaši novi najbolji prijatelji. 
 • Pripremite i zamrznite što više obroka unapred. Zaboravite na svakodnevno spremanje hrane za ukućane, to je sada nemoguća misija.
 • Nabavite zalihe kućnih stvari i toaletnih potrepština kako ne biste morali da idete svaki čas u prodavnicu.
 • Spavajte kada beba spava. Ovo može izgledati kliše, ali je tako istinito. Spavanje je dragoceno i neophodnije za preživljavanje od skoro svega što mislite da bi trebalo da radite. Čak i ako traje samo 15-20 minuta, mnogo će značiti da se osetite bolje nakon što se probudite.
 • Prihvatite činjenicu da će vaši hormoni i emocije biti van kontrole i to jednostavno prihvatite. Postoji toliko mnogo faktora u igri između nedostatka sna, nelagodnosti nakon porođaja, hormonskih promena i činjenice da ste još jednom malom ljudskom biću potrebni 24/7 da je zaista u redu plakati bez razloga.
mama-beba.jpg
Shutterstock Mama i beba

 • Nemojte pretpostavljati da vaš partner može čitati vaše misli. Osećala sam se emotivno, pa čak i ogorčena jer nisam razumela zašto moj muž nije ponudio pomoć za koju sam pretpostavljala da je očigledno potrebna. Kada sam počela da tražim da se neke stvari urade, on je bio više nego srećan da to uradi. Važno je zapamtiti da je ovo sve novo i za njih i biće srećni ako ih odmah uključite.
 • Za roditelje sa starijom decom: Nađite im zanimaciju ili im pustite neki crtani dok se vi bavite bebom, shvatite da ne može uvek da žonglirate na dva fronta podjednako.Što pre to prihvatite biće svima lakše.
 • Ti si mama i poznaješ svoju bebu bolje od bilo koga. Radite ono što najbolje odgovara vama i vašoj porodici, a ne bilo kome drugom.
 • Dojenje može biti teško, i to je u redu. Ne vršite neopravdani pritisak na sebe!
 • Odvojite vreme za sebe. Ako to ne učinite, bićete poznati kao „luda mama“.

I za kraj, uživajte u slobodnom vremenu.To su sve mame jednoglasno istakle. Deca brzo rastu, i doći će trenutak kada će vam sve ovo što vam je sada teško iskreno nedostajati. Nemojte na sve da gledate kao napor, uživajte u malim stvarima koji vas najviše čine srećnim i to će vam dati energije da sve pregurate.

(Yumama)