Kada se rode, potrebno im je da se naviknu na svet oko sebe, pošto su devet meseci bile ušuškane u vašem stomaku, vaša blizina ih i dalje smiruje i najbrže uspavljuje.Iako mislite da beba tako može da se navikne na ruke i imate strah da li je to bezbedno, pedijatri ističu da nema razloga za brigu.Šta više oni tvrde da to što beba spava na vama može joj doneti brojne dobrobiti.

Postoji nekoliko razloga zašto beba najviše voli da spava na vašim grudima. Reč je zapravo o intuitivnom kontaktu kojim se beba teši, jer dodir koža-na-kožu, kako ističu pedijatri, utopljava bebu i ona se oseća sigurno, utešno i smireno.

Spavanje na grudima roditelja deluje poput povijanja. Još jedan jak razlog je taj što beba u tom položaju čuje otkucaje vašeg srca, i to ih podseća na boravak u materici. Majčin puls je bio primaran i konstantan zvuk koji je beba čula.

mama-beba -spavanje.jpg
Shutterstock Beba u naručju mame

Zašto je dobro da beba spava na vama?

Kao prvo, ovo je najlakši i najbrži način da tek rođena beba zaspi i mirno spava. Drugo, dodir i telesni kontakt najviše doprinosi povezivanju majke i bebe, koja su od presudne važnosti u ovoj fazi ranog detinjstva.Što se roditelj dublje poveže sa bebom, lakše prolaze kroz faze tegoba kao što su grčevi ili skokovi u razvoju.

Ipak budite jako obazrivi, pedijatri upozoravaju da ovo isključivo praktikujete kada ste budni i kada vam se ne spava. Ako osećate umor i iscrpljenost bebu možete na taj način da uspavate i prenesete u krevetac ili u krevet sa vama, jer ipak najsigurniji način za bebu je da leži na ravnoj i čistoj površini (bez ćebenceta, jastuka i igračaka).

(Yumama)