Dolazak jeseni i generalo promena godišnjeg doba može da dovede do pada imuniteta, kao i do promene u raspoloženje - umor, bezvoljnost i letargiju.  Jedan od najboljih načina da se izborimo sa ovim promenama je da poradimo na ishrani, kako bismo primenili “sezonsku hranu” koja može da podrži naše zdravlje na više načina. Prema dr Trevoru Kejtsu tikva je idealna hrana koju treba da uključimo u jesenju ishranu. Pored toga što su lako dostupne u ovo doba godine, one su i izuzetno zdrave.

"I semenke tikve i same tikve su odlične za konzumiranje u jesen jer su bogate beta karotenom, a semenke bundeve su dobar izvor cinka. Tikve takođe promovišu zdravu kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata", ukazao je doktor.

Deca, jesen, beba
Shutterstock jesen

Zašto je hrana za jačanje imuniteta neophodna za jesenju ishranu?

Dr Trevor predlaže da promenimo naše navike u ishrani na osnovu promene koje dolaze sa vremenom. Da bismo zaštitili naše telo od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama.

"Jesenja hrana bogata hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B, uključuju lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus, turšija. Sve što je sada aktuelno od voća i povrća neka se nađe na vašem tanjiru, jer ćete tako sigurno sačuvati i ojačati imunitet vašeg deteta", zaključio je dr Trevor.

(Yumama)